14 iul. 2023 | 13:22

Când plâng câinii, în opinia experților: până și cel mai bun prieten al omului suferă

ACTUALITATE
Când plâng câinii, în opinia experților: până și cel mai bun prieten al omului suferă

Este binecunoscut faptul că îndrăgiții noștri câini sunt niște animale de casă incredibil de inteligente și de sensibile. Cu toate acestea, ei nu plâng, oricum nu în sensul de „vărsa lacrimi”. Totuși, există anumite semnale ce ne pot spune când companionul nostru patruped se simte trist.

Când plâng câinii, în opinia experților

La fel ca pisicile și ca majoritatea mamiferelor, câinii au canale lacrimale, dar le folosesc doar pentru a-și umezi și proteja ochii, nu pentru a-și exprima vreo emoție ori un sentiment.

De fapt, se crede că oamenii sunt singurele animale care pot plânge din cauza unei emoții sau a unei suferințe fizice.

De ce suntem singurii care putem face acest lucru, încă nu este clar, dar unele teorii susțin că exprimarea emoțiilor în acest fel a apărut pentru a oferi anumite semnale unui grup social mai larg.

Așa că, dacă vezi lacrimi în ochii cățelului tău, să știi că motivul nu e tristețea. În schimb, acest lucru poate însemna că ceva nu e în regulă.

Cele mai frecvente explicații ale acestor lăcrimări sunt alergiile, iritațiile ochilor, prezența unui corp străin în ochi, o infecție sau chiar blocarea canalelor lacrimale.

Până și cel mai bun prieten al omului suferă

Cu toate acestea, câinii au alte comportamente ce pot indica faptul că sunt triști, anxioși ori simt un fel de emoție negativă. Prezența și frecvența mai mare a scâncetelor ori schelălăiturilor sunt semne sigure că patrupedul nu se simte bine, scrie iflscience.com.

Câinii triști își pot pierde interesul față de activități de care se bucurau înainte, cum ar fi o plimbare sau joaca în aer liber.

Scăderea apetitului, linsul excesiv și schimbările din obișnuințele de somn pot fi alte indicii. Anumiți câini pot manifesta, de asemenea, un comportament distructiv și agitat, precum mușcatul și mestecatul mobilei, dacă se simt anxioși sau tulburați.

Unii cercetători sunt de părere că iubitele noastre patrupede pot avea trăiri anxioase sau tulburări emoționale similare cu ale oamenilor.

Riscul de a dezvolta asemenea probleme pare a fi asociat cu șapte tipuri diferite de trăsături de personalitate: insecuritate, energie, concentrare, agresivitate/dominanță, sociabilitate umană, sociabilitate canină și perseverență.

Totuși, în cele mai multe dintre cazuri, „plânsul” ciudat nu este cauzat de aceste tulburări emoționale. Unii dintre factorii majori ai declanșării tristeții la un câine sunt stresul cauzat de mutarea într-un spațiu nou de trăit, o „ruptură” a rutinei zilnice sau absența stăpânului iubit.

În majoritatea acestor cazuri cea mai bună soluție pentru a elimina starea respectivă este o dietă sănătoasă, joaca regulată și păstrarea unei stări fizice active, lucruri valabile și penru oamenii aflați în aceeași situație.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele