27 oct. 2023 | 16:38

Când berea a adus pacea. Cum a reușit o civilizație străveche din Peru să evite războaiele [VIDEO]

ACTUALITATE
Când berea a adus pacea. Cum a reușit o civilizație străveche din Peru să evite războaiele [VIDEO]

Războiul a fost o parte semnificativă a istoriei umane. Unii ar putea să-l considere o acțiune care apare natural, așa cum este instinctul animalic de a ucide prada.

Războiul a început prin a fi definit pe baza diferențelor rasiale, apoi s-a dezvoltat în a fi bazat pe credințe religioase și a ajuns să fie principalul instrument de obținere a puterii politice și financiare.

Vezi și: Fenomenul bizar, observat de un astronaut: pădurile „de aur” din Peru, periculoase pentru planetă

cum a evitat civizilizatia din peru razboaiele cu ajutorul berii

Civilizație din Peru – pictură

Ce au descoperit arheologii în Peru

Omenirea poate să fi evoluat, dar anumite chemări primitive, precum războiul, nu vor părăsi niciodată sângele nostru.

Cu toate acestea, oricât de primitive le-ai numi, civilizațiile recurg întotdeauna la război ca soluție pentru orice. Cu toate astea, istoricii au analizat o civilizație care a abordat politica într-un mod diferit pentru a evita astfel de conflicte.

Civilizația Wari este o civilizație din Peru care s-a ridicat în anul 600 d.e.n. Începând cu anul 2013, arheologii au fost în căutarea unor rămășițe și artefacte care să reprezinte și să descrie mai bine cultura Wari.

În jurul satelor din Peru au fost dezgropate vase care conțineau o băutură produsă în Peru, numită chicha, cu un conținut de alcool de aproximativ 5%. Această băutură tradițională, foarte asemănătoare cu berea, era obținută prin aceeași metodă de fabricație.

Artefactele descoperite de arheologi care reprezintă cultura Wari includeau numeroase ulcioare și căni de băut, care erau folosite în principal de elitele Wari. La început, s-a crezut că aceste vase erau folosite pentru ritualuri specifice sau evenimente ceremoniale.

Bazându-se pe numărul de vase de fabricat bere găsite ca artefacte, părea că Wari, care stăpânea cea mai mare parte a coastei peruane, le folosea pentru scopuri mult mai complexe.

Vezi și: Machu Picchu încă uimește cercetătorii: descoperirea făcută în ”orașul pierdut al incașilor”

cum a evitat civizilizatia din peru razboaiele cu ajutorul berii

Ruinele civilizațiilor antice din Peru

Civilizația Wari credea în pace

Mai târziu, în 2017, o echipă de arheologi condusă de cercetătorul Justin Jennings, care lucra pentru Royal Ontario Museum, a călătorit în Quilcapampa, Peru, pentru a găsi urme ale culturii Wari.

Situl analizat de arheologi este cunoscut ca un avanpost Wari abandonat la sfârșitul secolului al IX-lea d.e.n. Acolo au fost găsite mii de fructe asemănătoare cu boabele de struguri de la copacul molle, care erau prelucrate pentru a produce chicha, o băutură alcoolică fermentată.

Cantitatea mare de astfel de fructe, precum și cantitatea mare de vase pentru producerea berii descoperite, i-a determinat pe arheologi să creadă că imperiul Wari folosea berea ca tribut pentru a promova relații politice și economice cu imperiile vecine.

Cultura Wari era foarte pașnică. Se pare că au înțeles ideea că prosperitatea poate fi atinsă doar prin unitate, dar au trebuit să hrănească lăcomia umană prezentă la vecinii lor, și au făcut-o cu ajutorul berii.

Complexul arheologic Wari din Ayacucho a furnizat mai multe piese ceramice care oferă o perspectivă asupra originii civilizației. Situl se află la 25 de kilometri nord-est de orașul Ayacucho din Munții Anzi.

Acesta este, fără dar și poate, un concept interesant, deoarece berea nu era cu adevărat o raritate; a fost descoperită în jurul anului 10.000 î.e.n. și nu era foarte dificil de fabricat.

Vezi și: Craniile alungite descoperite în Peru: mister elucidat!

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele