30 mai 2023 | 15:37

Bulgaria trece la euro: „Suntem pe ultima sută de metri”

ULTIMA ORĂ
Bulgaria trece la euro: „Suntem pe ultima sută de metri”

Bulgaria este pe ultima sută de metri a drumului spre zona euro, a declarat Iliya Lingorski, membru al Consiliului de Administraţie al BNB. Declarația a fost făcută în timpul unui forum.

Bulgaria, pe drumul spre zona euro

„În virtutea apartenenţei Bulgariei la Uniunea bancară europeană şi a mecanismelor ale cheie – Mecanismul de supraveghere unic şi Mecanism de restructurare unic – Banca Naţională a Bulgariei participă la luarea celor mai importante decizii privind supervizarea şi restructurarea băncilor din zona euro, inclusiv băncile din Bulgaria”, a subliniat Lingorski.

Ministerul de Finanțe și Banca Națională a Bulgariei lucrează împreună la sincronizarea activităților organizaționale și de reglementare pentru accesul țării la moneda comună europeană, în condițiile în care sunt îndeplinite deja criteriile tehnice. 

„Prin urmare, suntem pe ultima sută de metri şi suntem într-un moment important şi, aş putea spune, cel mai dificil al acestui drum prin aderarea ţării noastre la Uniunea bancară europeană şi a monedei noastre naţionale, leva, la Mecanismul monetar european”, a afirmat Iliya Lingorski.

În cadrul forumului s-a menționat exemplul Croației, care după adoptarea euro la începutul acesta an a înregistrat o creștere a economiei de 2,8%.