24 apr. 2023 | 08:00

Bula imobiliară din România, într-o situație fără precedent: ce se întâmplă cu prețurile la apartamente, cu tranzacțiile

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România, într-o situație fără precedent: ce se întâmplă cu prețurile la apartamente, cu tranzacțiile

Piața imobiliară din România pare să se afle într-o situație foarte complexă, în timp ce numărul românilor care își mai permit un apartament într-unul dintre marile orașe ale țării s-a dus în cap într-un ritm amețitor.

Numărul tranzacțiilor a scăzut într-un ritm accelerat în România deja de câteva luni. Cu toate acestea, din cauza costurilor cu materialele de construcții și cu forța de muncă, prețurile nu scad deloc la locuințe. În orașe precum Cluj, care au alimentat singure bula imobiliară de pe meleaguri mioritice, dezvoltatorii merg așa de departe încât scumpesc în continuare apartamentele. Astfel s-a ajuns în situația în care un metru pătrat de construcție se vinde cu 2500 de euro.

Ce se întâmplă cu prețurile la apartamente

Deși numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut în toată România în primele luni ale anului, prețurile la locuințe în 8 din 10 orașe mari ale țării au crescut în martie comparativ cu februarie, fie și insignifiant din punct de vedere procentual. De exemplu, în Cluj, creșterea a fost de 21 de euro de la o lună la alta, până la aproximativ 2500 de euro pe metru pătrat util. Asta se traduce în 1300 de euro sau vreo 6500 de lei în cazul unui apartament de 60 de metri pătrați.

”Dezvoltatorii sunt nevoiți să scumpească datorită facilităților care vor fi în cadrul unui proiect. Vor veni cu mai multe spații verzi, locuri de joacă pentru copii, acces securizat cu barieră și atunci implică niște costuri suplimentare.”, după cum a explicat Alexandra Andrei, expert în investiții imobiliare pentru Digi24.

Să revenim însă la jumătatea goală a paharului pentru dezvoltatori, tradusă printr-o scădere de nu mai puțin de 23% a vânzărilor de apartamente în primele trei luni din acest an. Printre motivele din spatele acestei realități din piața imobiliară de la noi, în ordine, de numără dobânzile ridicate practicate de bănci, inflația galopantă și, nu în ultimul rând, prețurile foarte mari la locuințe.

Există însă și optimiști care sunt de părere că cererea își va reveni. ”În orașele mari, cererea este pe cale să revină și de aceea și vedem aceaste fluctuații de preț. În continuare creditele vor fi scumpe, dar se vor stabiliza, cererea de locuințe va crește treptat până la finalul anului. Prețurile, aș paria mai degraba pe o stagnare.”, insistată Daniel Crainic – Imobiliare.ro pentru sursa citată.

Printre orașele din România în care au scăzut prețurile la apartamente se numără Sibiu – 5 euro și Ploiești – 14 euro, deși valorile în minus sunt, de asemenea, infime.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele