Bula imobiliară din România, în context european. Câți ani muncești pentru un apartament în București
Prețul apartamentelor dintr-o mână de orașe din România a explodat în ultimii ani, iar condițiile de creditare s-au înăsprit atât de mult, încât tinde să fie din ce în ce mai dificil să-ți permiți o locuință. În același timp însă, raportat la salariul mediu, stăm bine în context european.
Un parizian care vrea să-și cumpere o locuință trebuie să dea un salariu mediu integral pe parcursul a 20 de ani pentru a o achita. În București, același efort, în aceleași condiții, se reflectă în 10 ani de salarii medii, conform unui studiu realizat de Numbeo și sintetizat în imaginea de mai jos de către Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR. Cu alte cuvinte, conform acestei referințe financiare, în capitala României, există unele dintre cele mai accesibile apartamente. În mod evident, tabloul complet al realității de pe meleaguri mioritice este însă semnificativ mai complex.
Locuințele din București, accesibile doar pe hârtie
În România, oamenii alocă jumătate din cheltuieli pentru alimente și întreținerea locuinței, iar creditele sunt tot mai greu de obținut, având în vedere dobânzile imprevizibile. În plus, ar fi o manifestare de inconștiență să compari calitatea construcțiilor între capitalele europene. Nu de alta, dar cel mai probabil, în București, sunt cele mai multe clădiri cu bulină roșie din Europa și nici în cazul blocurilor noi de apartamente nu ai siguranța că sunt executate cu suficient de mult discernământ.
“„Micul Paris” este, așadar, una dintre cele mai accesibile capitale europene dacă raportăm veniturile medii nete ale populației la prețurile locuințelor. În plus, piața imobiliară rezidențială din România beneficiază și de o anumită stabilitate comparativ cu celelalte țări din regiune, având un ritm de evoluție a prețurilor mai lent”, a explicat Popa, pe marginea graficului de mai sus.
Încercând să explice complexitatea crizei imobiliare actuale, oficialul BNR a atras atenția și asupra faptului că modificarea ratei dobânzii de politică monetară, care s-a schimbat de foarte multe ori în ultimul an și jumătate, are de asemenea un impact asupra progresului sau regresului pieței de locuințe de la noi. În primul rând, influențează numărul celor care își permit și contractează un credit ipotecar. În al doilea rând, influențează prețul.
“De exemplu, prețul mediu al unui apartament nou din București s-a redus cu 67 de euro/mp comparativ cu luna mai 2022 (conform Imobiliare.ro), pe când la cele vechi, prețul a scăzut cu 24 de euro. Trebuie menționat și că foarte mulți români (aproximativ 95%) sunt deja proprietari de locuințe, iar activele imobiliare acoperă trei sferturi din averea netă a populației. Consider că preferința românilor pentru investițiile în proprietăți este firească, întrucât nivelul de incertitudine este mai scăzut”, spune Popa.