19 ian. 2023 | 08:44

Bula imobiliară din România a explodat până în Ungaria: ce au început să facă românii de la graniță, ce avantaje au

ACTUALITATE
Bula imobiliară din România a explodat până în Ungaria: ce au început să facă românii de la graniță, ce avantaje au

Ungaria trece printr-una dintre cele mai crunte crize financiare din ultimele decenii, ca o consecință a măsurilor economice foarte neinspirate care au fost aplicate de Viktor Orban. Ca în fiecare criză, cineva trebuie să aibă și de câștigat, iar în timp ce ungurii vin în România să alimenteze mașinile cu benzină și motorină, pentru că este mai ieftin, românii de la graniță își cumpără case în țara vecină la prețuri derizorii.

Un fenomen aparent excepțional a luat amploare în ultimii ani, iar sute de arădeni au ajuns acum să-și cumpere case dincolo de graniță, în estul Ungariei. Explicația pentru acest efort financiar și logistic, în mod aproape previzibil, are legătură cu prețurile practicate în țara vecină. La 10.000 de euro îți cumperi o locuință de 100 de metri pătrați și 1500 de metri pătrați de teren. Interesant este însă ca familiile care s-au mutat în aceste casă lucrează în continuare în Arad, fără probleme, iar naveta nu este deloc dificilă.

Așa înțelegi absurditatea prețurilor la locuințe din România

Din momentul în care România a devenită țară membră UE, printre alte beneficii, românii au câștigat dreptul legal de a achiziționa proprietăți în alte state din Uniune. La acea vreme, în 2007, se găseau case în Bătania, la doar șase kilometri de graniță, chiar și cu 2500 de euro. Între timp, prețurile au mai crescut, odată cu interesul arădenilor de a face investiții în regiune. Chiar și cu toate scumpirile, o casă dincolo de granița cu România este la aproximativ 10% din valorile practicate pe meleaguri mioritice, dacă nu mai jos, conform Agerpres.

Aparent, după cum atrage atenția agentul imobiliar Bogdan Holocan, activ pe piața din Ungaria, explicația pentru prețurile derizorii ține de lipsa locurilor de muncă în acea regiune din țara vecină. „Oamenii sunt atrași de prețurile foarte mici, multe case fiind părăsite de proprietari, care s-au mutat mai la vest în Ungaria, în căutarea unui loc de muncă. Arădenii găsesc în țara vecină locuințe în stare foarte bună, cu toate utilitățile, inclusiv gaz, dar și infrastructură pusă la punct, autorități gata să îi ajute și o comunitate foarte primitoare, bucuroasă de repopularea localităților. În medie, prețul caselor aflate dincolo de graniță este mai mic de jumătate față de prețurile din mediul rural al județului Arad”, a explicat agentul.

La momentul de față, în portofoliul agentului imobiliar sunt locuințe care încep de la 9000 de euro și pot ajunge la 60.000 de euro, în cazul celor din orașe, amenajate după standarde de lux. „Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro, în Dombegyhaz (5 km de frontieră – n.r.). Este în centrul localității, are 100 metri pătrați utili, trei camere și 4.000 de metri pătrați de teren. În momentul de față, cea mai ieftină casă pe care o avem în portofoliu este la 9.000 de euro, la circa 7 km de de Variașu Mic (localitate din Arad aflată la frontieră – n.r.), cu trei camere, utilități complete și teren de 1.500 metri pătrați. Este în stare decentă, încă se locuiește în ea, dar familia o eliberează pentru că mai deține și alte locuințe”, a declarat Bogdan Holocan.

O casă peste graniță poate să ajungă chiar și la 10% din prețul pe care l-ai plăti în România pentru aceeași proprietate. „O astfel de casă costă cel puțin 25.000 euro în mediul rural din județul Arad, iar dacă e în municipiul Arad costă cel puțin 100.000 euro. Sigur, în estul Ungariei se găsesc și case mai scumpe, dar acelea sunt amenajate lux. Avem în Bătania, chiar în centrul orașului, o casă istorică pentru care proprietarul cere 60.000 de euro, cu suprafața locuibilă de 100 de metri pătrați, garaj sub imobil, teren de 1.500 de metri pătrați”, spune agentul imobiliar din Arad.

„Doar din datele pe care le cunosc eu, aproape 300 de case au fost cumpărate de arădeni în estul Ungariei, anul trecut. Avem aceste informații de la unii notari cu care colaborăm și care s-au ocupat de tranzacții, dar probabil că s-au vândut mult mai multe”, declară Bogdan Holocan. Până și facturile la utilități în Ungaria sunt la jumătatea celor din România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele