Bula imobiliară a explodat în România, iar semnele se simt în toată țara: ce s-a întâmplat cu tranzacțiile, anunțul oficial
La intervale regulate de timp, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară publică un raport referitor la piața imobiliară din România, un fel de oglindă a realității autohtone din prisma tranzacțiilor care se încheie. Cel mai recent raport vine cu o veste foarte proastă pentru dezvoltatori și proprietarii care sperau să se îmbogățească.
La nivelul întregii țări, în luna iunie a acestui an, s-au tranzacționat 44.419 imobile, cu 12.780 mai puține comparativ cu luna anterioară, care oricum era în scădere importantă comparativ cu aprilie și așa mai departe. Conform datelor agenției, dacă ne uităm doar la o comparație între iunie 2022 și iunie 2023, ruperea de ritm este și mai evidentă. Vorbim de o scădere anuală de 8.527 de unități, de la o lună la alta.
Cine mai cumpără apartamente sau case în 2023
Dincolo de tendința îngrijorătoare la nivel național, în iunie 2023, s-au vândut în București 7.253 de imobile. În Ilfov a fost vorba de 3.023 tranzacții, iar în Brașov – 2.247 de unități. La polul opus, o reflexie în egală măsură a sărăciei și migrației masive din diferite regiuni ale țării, în tot județul Teleorman s-au încheiat 84 de tranzacții, la Olt a fost vorba de 100, iar în Ialomița, oamenii s-au rezumat la 253.
Pe lângă apartamente și case, mulți români fac investiții fabuloase în terenuri, iar luna trecută a fost una foarte bună pentru proprietarii din Dolj, unde s-au încheiat cele mai multe tranzacții din România, în număr de 593. Pe poziția a doua este Buzău cu 552 de vânzări și Galați – 456.
Pentru a avea însă o imagine de ansamblu a pieței imobiliare din România și a modului în care aceasta se duce în cap, situația pe prima jumătate a anului ilustrează o imagine detaliată a dezastrului iminent. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a consemnat o scădere a tranzacțiilor de 59.500 de unități în primul semestru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la 281.573 de imobile. Cele mai multe achiziții s-au efectuat în martie – 57.499 de unități, iar cele mai puține, în ianuarie – 33.274.