Bula imobiliară a explodat în Europa, piața de locuințe s-a prăbușit: dezastrul care se grăbește să ajungă în România
Criza din 2008 este mai aproape decât ai crede. Toate semnele din piață trădează dezastrul imobiliar spre care ne îndreptăm cu pași repezi. Cutremurul imobiliar deja s-a produs în Ungaria, Suedia și Germania, iar românii nu par să mai aibă scăpare.
Cea mai recentă lovitură pentru piața imobiliară a ieșit la iveală din Germania, unde numărul tranzacțiilor s-a dus în cap în cel de-al patrulea trimestru din 2022, datorită acelorași probleme financiare pe care le întâlnești și în România. Este vorba de inflația galopantă, înăsprirea condițiilor de creditare din partea băncilor, creștere dobânzilor și, mai ales, explozia costurilor energetice.
Ce se întâmplă cu imobiliarele în 2023
Dacă te întrebi ce se întâmplă în următoarea perioadă pe zona de case și apartamente, este suficient să arunci o privire pe piața imobiliară din Germania. În cea mai puternică economie din Europa, în ultimul trimestru, investițiile totale din sectorul proprietăților comerciale a fost de 9,9 miliarde de euro. Dacă cifra ți se pare fabuloasă, te înșeli amarnic. Aceasta reprezintă o scădere de aproximativ 50% comparativ cu media ultimilor cinci ani pe această perioadă, conform unui raport publicat de unitatea imobiliară BNP Paribas, citat de profit.ro.
Scăderea din această piață are niște cauze cât se poate de evidente, fenomene economice prezente în fiecare colț al Europei. Este vorba de creșterea ratelor dobânzilor, inflația record și slăbirea economiei în ansamblul ei. Situația este atât de complexă pe piața de construcții, încât tranzacții aflate în negociere au ajuns să nu mai aibă loc. Nu de alta, dar fluctuațiile semnificative referitoare la costurile de finanțare au creat o rupere de ritm între așteptările cumpărătorilor și ale vânzătorilor, după cum a explicat Marcus Zorn, CEO al BNP Paribas Real Estate Germania, citat de Bloomberg.
În mod aproape inevitabil, dezastrul imobiliar se va adânci în primul semestru din 2023, înainte ca situația să se stabilizeze un pic în a doua jumătate a anului. Ca referință, pe întregul an 2022, dacă ne uităm doar la piața rezidențială, comparativ cu 2021, volumul tranzacțiilor s-a prăbușit cu 74% în aceeași țară.