24 iul. 2023 | 11:20

Britanicii, dați de gol. Câți dintre ei regretă Brexitul și cu ce probleme se confruntă

ACTUALITATE
Britanicii, dați de gol. Câți dintre ei regretă Brexitul și cu ce probleme se confruntă

Numărul britanicilor care acum regretă Brexitul, la șapte ani de la referendum, a fost dezvăluit de un sondaj ce a fost făcut săptămâna trecută. Cetățenii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord se confruntă cu probleme considerabile de la ieșirea din Uniunea Europeană.

Câți britanici regretă Brexitul

Conform sondajului realizat de compania YouGov, aproximativ 51% dintre britanici au declarat că ar vota pentru ca țara lor să redevină membră a Uniunii Europene. Doar 32% dintre ei au spus că preferă să rămână în afara blocului comunitar.

Astfel, proporția în favoarea revenirii Regatului Unit în Uniunea Europeană a crescut cu 11 puncte procentuale din ianuarie 2021, când a avut loc oficial Brexitul.

Datele arată dezamăgirea tot mai mare a alegătorilor britanici în legătură cu Brexitul, care a declanșat ani de dezbateri divizatoare în Parlament înainte ca țara să părăsească în cele din urmă Uniunea Europeană.

Aproximativ 57% dintre britanici au declarat pentru YouGov că Regatul Unit a greșit votând pentru Brexit în anul 2016, cea mai mare cifră înregistrată de firma de sondaje. Unul din cinci britanici care au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană spune acum că a fost o decizie greșită.

Cu ce probleme se confruntă britanicii

În urma ieșirii din Uniunea Europeană, britanicii se confruntă cu probleme precum așteptarea la cozi lungi la aeroporturile europene; dar și prețuri mai mari la alimente, cauzate atât de restricțiile impuse de Brexit lucrătorilor migranți, cât și de efectul acestuia asupra lanțurilor de aprovizionare.

Acordul comercial cu Statele Unite ale Americii, considerat ca fiind unul dintre marile câștiguri ale Brexitului, nu pare să se materializeze prea curând.

Prim-ministrul conservator Rishi Sunak a declarat de mai multe ori că el crede în Brexit și în oportunitățile pe care acesta le prezintă. Însă, guvernul său încearcă să renegocieze părți din acordul de ieșire a Regatului Unit din blocul comunitar de care se teme că vor provoca perturbări și costuri suplimentare pentru întreprinderi și consumatori.

Oficialii britanici negociază cu omologii lor din Uniunea Europeană pentru a amâna viitoarele tarife pentru vehiculele electrice expediate între Regatul Unit și blocul comunitar.

În plus, guvernul britanic analizează opțiuni pentru a limita costul controalelor la frontieră post-Brexit asupra importurilor de alimente europene ce urmează să înceapă în următoarele șase luni.

În aprilie, Bloomberg a relatat că Rishi Sunak speră, de asemenea, să ajungă la un acord pentru a le permite britanicilor să folosească porțile electronice ale Uniunii Europene pentru verificarea pașapoartelor, un alt dezavantaj după ieșirea țării din blocul comunitar.