12 oct. 2023 | 13:45

Bogatul care și-a donat aproape toată averea. Cât de sărac a murit Charles F. Feeney, de fapt

ACTUALITATE
Bogatul care și-a donat aproape toată averea. Cât de sărac a murit Charles F. Feeney, de fapt

Charles F. Feeney este miliardarul care și a donat aproape întreaga avere de 8 miliarde de dolari organizațiilor de caritate.

El a încetat din viață la data de 9 octombrie 2023, la vârsta de 92 de ani.

Vezi și: Înainte de Gigi Becali a fost Vasiliu Bolnavu: dădea nevoiașilor, în stânga și-n dreapta, cu șapte mâini. A sfârșit uitat de toți

Admirat de Bill Gates și Warren Buffett

Moartea lui Charles F. Feeney a fost anunțată de Atlantic Philanthropies, un grup de fundații pe care le-a înființat și finanțat încă din anii 1980.

El și-a îndeplinit angajamentul de a renunța la întreaga sa avere în favoarea cauzelor caritabile, făcând ultima sa donație de 7 milioane de dolari către Universitatea Cornell, în decembrie 2016.

Cu aceasta, conturile Atlantic Philanthropies au fost oficial goale, iar el a păstrat doar 2 milioane de dolari pentru sine, o sumă infimă în comparație cu miliardele pe care le-a adunat de-a lungul a șase decenii în afaceri.

Charles F. Feeney a fost cunoscut pentru modestia sa, evitând să se expună în public atunci când făcea donații semnificative, așa cum alții obișnuiau.

Nu a făcut niciodată caz de succesul său uriaș în afaceri, iar Bill Gates și Warren Buffett, doi dintre cei mai bogați oameni din lume, l-au admirat profund.

Warren Buffett l-a numit „eroul meu și eroul lui Bill Gates” și a afirmat că ar trebui să fie un erou pentru toată lumea.

Vezi și: Fără el, Muzeul Antipa nu ar fi existat. Povestea filantropului român Ilarie Mitrea VIDEO

Cine a fost, de fapt, Charles F. Feeney

Charles F. Feeney s-a născut la Elizabeth, New Jersey, pe 23 aprilie 1931. Tatăl său era agent de asigurări, iar mama sa asistentă medicală.

Charles și surorile sale, Arlene și Ursula, au crescut într-o familie care s-a chinuit să plătească un credit ipotecar lunar de 32 de dolari.

În 1959, el s-a căsătorit la Paris cu Danielle Morali-Daninos, cu care a avut cinci copii.

Cei doi au divorțat în anii ’90, iar Feeney i-a dat soției sale toate cele șapte case și o sumă semnificativă de bani. Ulterior, el s-a căsătorit cu Helga Flaiz, secretara sa de mulți ani.

În ultimii ani ai vieții sale, Charles F. Feeney nu a mai deținut o casă proprie sau vreo mașină, purtând un ceas de mână de 10 dolari. El și cea de-a doua soție locuiau într-un apartament cu două dormitoare închiriat în San Francisco.

Vezi și: Miliardarul care conduce o maşină de 2.000 de dolari. Nu îi pasă de ce spune lumea, are o avere impresionantă

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele