25 mai 2023 | 21:03

BNR, dovadă de compasiune pentru românii de rând: s-a scumpit mâncarea, prețurile mari lovesc populația

ACTUALITATE
BNR, dovadă de compasiune pentru românii de rând: s-a scumpit mâncarea, prețurile mari lovesc populația

Un înalt reprezentant al Băncii Naționale a României (BNR), a explicat pe înțelesul tuturor ce înseamnă inflația, cum am ajuns astăzi să plătim prețuri atât de ridicate la bunurile de larg consum (cum ar fi alimentele), dar a dat dovadă și de compasiune pentru greutățile pe care le resimt acum românii de rând în plan financiar.

Explicațiile ne sunt oferite de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care vorbește despre inflația din România încă de când a început ea să fie mai agresivă, adică odată cu explozia crizei energetice.

De acolo ar fi plecat răul, iar când criza energetică s-a temperat, a apărut problema legată de inflația pe zona alimentară, iar aici populația are cel mai mult de suferit, fiindcă dacă poți face mai ușor economii legate de consumul de energie electrică sau de gaz, când e vorba de hrana de zi cu zi lucrurile se complică semnificativ.

Ce se află, de fapt, în spatele prețurilor mari pe care le plătești de luni de zile. Explicația unui specialist din BNR

Oficialul BNR pare să fie pe deplin conștient că inflația a adus mari probleme românilor de rând, care duc pe umeri poveri financiare foarte grele, în ultimul an.

“Inflaţia este un fenomen care loveşte puternic populaţia, loveşte gospodăriile populaţiei şi foarte multă lume este nemulţumită. De asemenea, pentru analişti e un prilej de a arunca săgeţi la Banca Naţională.

Opinia publică din România înţelege că Banca Naţională a avut realizări importante. Cred că este important să subliniem că, în vara anului trecut, s-a schimbat amprenta inflaţiei în România.

Din ianuarie 2021 şi până în vara anului trecut, dominanta inflaţionistă din România a fost determinată de preţul energiei. Preţurile la energie au influenţat preţurile mărfurile nealimentare.

Ei bine, în vara anului trecut, preţurile energiei au venit la zero pe lună, pentru că sunt două tabele care se dau întotdeauna: preţul anual şi preţul lunar. Preţurile anuale la energie au rămas cu cozile din trecut, care atârnă greu şi acum, dar din vara anului trecut şi până acum preţurile lunare au fost pe zero şi la gaze, şi la electricitate, şi la energia termică”, a explicat Adrian Vasilescu, la Prima News.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele