06 nov. 2023 | 12:13

Bijuteria Ascunsă a Carpaților, mai fascinantă decât crezi. O călătorie în timp la Castelul Peleș

ACTUALITATE
Bijuteria Ascunsă a Carpaților, mai fascinantă decât crezi. O călătorie în timp la Castelul Peleș

Castelul Peleș, încrustat în pitorescul decor al Munților Carpați, în stațiunea montană Sinaia din România, reprezintă un simbol al monarhiei române și o capodoperă arhitecturală neorenascentistă. Cu o istorie ce se întinde pe mai bine de un secol, castelul a fost construit la inițiativa primului rege al României, Carol I, și a fost destinat să servească drept reședință de vară pentru familia regală.

Lucrările la acest edificiu impresionant au început în 1873 și au fost finalizate în 1914, sub supravegherea arhitecților Karel Liman și Johannes Schultz, care au integrat în design elemente stilistice diverse, de la neorenascentism la gotic, baroc și elemente tradiționale românești. Cu o atenție minuțioasă pentru detaliu, fiecare cameră din castel are o tematică unică, evidențiată de decorațiuni interioare elaborate, mobilier de epocă și opere de artă valoroase.

Citește și: Două castele din România, printre cele mai fermecătoare din Europa: Care este topul celor mai frumoase castele de pe continentul nostru

Arhitectura Castelului Peleș

Castelul Peleș este cunoscut nu numai pentru frumusețea sa arhitecturală, dar și pentru faptul că a fost una dintre cele mai moderne reședințe regale din Europa acelor timpuri. A fost primul castel complet electrificat din Europa, având propria sa centrală electrică, și a dispus de conforturi moderne precum ascensor, încălzire centrală și chiar o sală de teatru.

O bijuterie arhitecturală, castelul este înconjurat de grădini îngrijite în stil englezesc, care se împletesc armonios cu peisajul natural. Fiecare sală din castel este o capodoperă, de la Sala de Onoare, ornamentală și impunătoare, la Sala de Teatru, unde se țineau reprezentații private pentru curtea regală.

Citește și: Sinaia, stațiunea la care vii pentru Castelul Peleș și mânăstire, dar stai pentru relaxare, distracție și sport. Cât costă cazarea, mâncarea VIDEO

Castelul Peleș 1

Castelul Peleș, de la Mihai 1 la comunism

După abdicarea regelui Mihai I al României în 1947, proprietatea a fost naționalizată de regimul comunist. Castelul Peleș a fost redeschis publicului ca muzeu în anul 1953. După căderea comunismului în 1989, a trecut printr-o perioadă de incertitudine juridică, dar a rămas în patrimoniul național și continuă să fie unul dintre cele mai vizitate muzee din România.

Astăzi, Castelul Peleș atrage vizitatori din întreaga lume, care vin să admire nu numai splendoarea arhitecturală, dar și colecția de arme și armuri, colecții de pictură, sculptură, tapiserii și cărți rare. Este o mărturie vie a epocii sale, un monument al epocii de aur a culturii și civilizației românești. Fie că este vorba de istoria sa regală, de arhitectura sa eclectică sau de frumusețea naturală care îl înconjoară, Castelul Peleș rămâne un tezaur național, ce reflectă moștenirea culturală și artistică a României.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele