Berea iubită a românilor, victima încălzirii globale. Ce se întâmplă cu gustul
Un astfel de scenariu este posibil într-o serie de regiuni ale Europei în perioada 2021-2050, primele semne ale „declinului” industriei fiind deja vizibile.
Schimbările climatice
Ca urmare a schimbărilor climatice, berea își poate schimba gustul în viitor și poate costa mult mai mult într-o serie de regiuni ale Europei, arată Adevărul.
Un astfel de scenariu este probabil pentru 2021-2050. El este asociat cu riscul creșterii numărului de ani cu secete agricole și cu extinderea duratei acestora într-un an, fenomen care va contribui la reducerea randamentului și a calității hameiului – una dintre componentele principale în producția de bere. Acest lucru este afirmat într-un studiu publicat în revista Nature Communications.
Ce se întâmplă cu hameiul
Potrivit oamenilor de știință, procesele relevante au început deja. Dacă nu vor fi oprite, în perioada anilor 2021-2050, randamentul hameiului va scădea cu 12-35% pe teritoriile principalelor regiuni ale Europei, care sunt angajate în cultivarea acestei plante.
Citește și O fabrică de bere, acuzată că a colorat apa mării în roșu: cum se apără compania
„Studiul indică o scădere indusă de climă a calității și cantității de hamei aromat tradițional în Europa și solicită măsuri urgente de adaptare pentru a stabiliza rețelele pieței internaționale”, au spus oamenii de știință.
Mai multe berării
Berării din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia și Spania vor simți în special consecințele corespunzătoare.
Oamenii de știință spun că fermierii vor trebui să se „adapteze” la astfel de schimbări și să se gândească la cum să-și protejeze culturile de secetă și distrugere.
„Întrucât secetele agricole sunt prognozate cu încredere ridicată în sudul Europei și cu încredere medie în Europa Centrală, este necesară extinderea suprafeței de cultivare a hameiului aromat cu 20% față de suprafața de producție actuală pentru a compensa viitorul declin,” arată raportul.