Băuturile energizante, pe aceeași linie cu țigările și alcoolul. Interdicția pe care nu te-ai fi așteptat să o vezi în România
Până de curând, minorii din România nu aveau voie să cumpere țigări și băuturi alcoolice. Având în vedere riscurile asociate cu abuzul de băuturi energizante, se pare că acestea vor intra pe aceeași listă de produse destinate exclusiv adulților.
Un nou proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor își propune să pună în aceeași găleată țigările, băuturile alcoolice și energizantele. În acest context, vânzătorii nu vor mai avea voie să ofere minorilor niciunul dintre produsele menționate, indiferent dacă vorbim de magazine sau restaurante și baruri. Riscurile pentru cei care încalcă legea sunt foarte mari și merg până la suspendarea activității timp de o lună. Practic, se dorește modificarea Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
Minorii vor mai avea acces la băuturi energizante
Conform proiectului legislativ, va deveni contravenție “comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante”. Astfel, se va interzice distribuția, gratuită sau contracost a băuturilor energizante către minori.
Cu această ocazie se va legifera și definiția acestor tipuri de produse în modul următor. Băuturile energizante sunt considerate “băuturile care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central”.
În ceea ce privește sancțiunile vehiculate în lege, vânzarea sau distribuția gratuită a băuturilor energizante către minori va fi sancționată cu amenzi de până la 500 de lei, cu o excepție foarte importantă. Dacă vânzarea către minori a băuturilor energizante are loc în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, amenzile vor putea ajunge până la 3.000 de lei, conform Avocatnet.ro. Nu în ultimul rând, dacă interdicția este încălcată repetat, reprezentanții autorităților pot decide suspendarea activității localului public până la 30 de zile.