Băuturile energizante, interzise pentru minori. De când și unde se va aplica interdicția
Vânzarea băuturilor energizante va fi interzisă pentru minori, la fel ca în cazul alcoolului și tutunului. Decizia a fost luată de autoritățile unei țări din Uniunea Europeană.
De când și unde va fi aplicată interdicția
Interdicția va fi aplicată de la 1 ianuarie 2024, inițial în provincia Galicia din Spania. Magazinele nu vor mai avea voie să le vândă băuturi energizante clienților cu vârste mai mici de 18 ani.
Această măsură a fost stabilită în contextul în care specialiștii au atras atenția că o cutie de suc energizant poate conține până la zece cuburi de zahăr și face cât trei căni de cafea. Prin urmare, poate afecta dezvoltarea copiilor.
Medicii din Spania au tras un semnal de alarmă referitor la creșterea alarmantă a numărului de tineri care suferă de diabet și obezitate.
Inițiative legislative similare în România
Există inițiative legislative similare și în România Deputatul social-democrat Alfred Simonis a anunțat în luna septembrie că a depus în Parlament două proiecte de lege ce prevăd interzicerea vânzării către minori a băuturilor energizante și a țigărilor electronice.
„Energizantele conţin substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central şi reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor.
Cât despre ţigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuţii pe care le-am purtat în special cu reprezentanţi ai sistemului de învăţământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în şcoli. Uşurinţa cu care se pot procura aceste ţigări este uluitoare.”, a scris atunci Alfred Simonis pe Facebook.
- Citește și: Un aliment ar putea fi interzis în România. Amendă de 20.000 de lei pentru cei care îl vând
Inițiativele legislative prevăd amenzi de la 100 la 500 de lei pentru vânzarea sau oferirea de băuturi energizante minorilor, precum și suspendarea activității între 10 și 30 de zile, în cazul în care fapta este repetată.
Amenzile propuse cresc până la 1.000 – 3.000 de lei în situația în care băuturile energizante se vând sau sunt oferite în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.