17 iul. 2023 | 12:55

Bateriile detașabile la telefoane se întorc: de când îți face UE viața mai ușoară

ACTUALITATE
Bateriile detașabile la telefoane se întorc: de când îți face UE viața mai ușoară

În mod clar îți amintești de momentele când puteai să scoți bateria din telefon, iar acest lucru te ajuta în anumite situații. Dacă îți era dor de această posibilitatea, află că este pe cale să se întoarcă.

Uniunea Europeană urmează să aprobe noi reglementări privind bateriile smartphone-urilor.

Dacă inițiativa va avea succes, companiile de smartphone-uri vor fi obligate să facă baterii pentru smartphone-uri ușor de scos, deoarece noile reguli propuse impun că utilizatorii ar trebui să își poată demonta bateriile din telefon fără a fi depanatori.

Din ce an ar putea intra în vigoare noua reglementare

Această nouă dispoziție ar putea intra în vigoare în anul 2027.

În prezent, pentru a scoate bateria din majoritatea smartphone-urilor, ai nevoie de un pistol termic, dar și de câteva șurubelnițe pe dimensiune.

Sunt șanse să trebuiască să cumperi instrumente, să fii foarte atent la ceea ce faci și să vizionezi un videoclip YouTube de mai multe ori, în încercarea de a nu-ți strica telefonul. Prin comparație, înainte nu aveai nevoie decât de o unghie un pic mai lungă.

În ciuda faptului că există unele smartphone-uri care merg împotriva curentului, cum ar fi Fairphone 4, excepțional de ușor de reparat, aceasta este mai degrabă excepția de la regulă.

Majoritatea producătorilor mai mari au trecut la bateriile nedemontabile. Această tendință a început odată cu lansarea primului iPhone, în 2007, dar unele companii au luptat împotriva schimbării ani de zile.

În cele din urmă, totuși, au cedat. Samsung a făcut trecerea la bateriile nedetașabile cu Galaxy S6, în 2015, iar mulți producători OEM Android au făcut-o cu mult înainte, ori au ales să se alinieze cu Samsung.

Dacă Uniunea Europeană va reuși să aprobe acest lucru, vom fi martorii reîntoarcerii bateriilor care se pot scoate din telefon cu unghia și atât.

De altfel, europenii deja au sucit încheietura gigantului Apple cu USB-C, acesta fiind forțat să respecte reglementările și se alinieze tuturor celorlalți producători de telefoane inteligente din lume.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele