07 sept. 2023 | 11:52

Bărbații din România câștigă cu 10.000 de euro mai mult decât femeile, iar noi stăm bine. Situația din Europa

ACTUALITATE
Bărbații din România câștigă cu 10.000 de euro mai mult decât femeile, iar noi stăm bine. Situația din Europa

În România, un bărbat câștigă în medie anual cu 10.440 de euro mai mult decât o femeie, după ce merge cu aproximativ șase luni mai mult la școală decât o femeie. Situația este însă mult mai gravă în alte state ale Uniunii Europene.

Un studiu publicat în această săptămâna de Erudera, o platformă de căutare în domeniul educațional susținută de inteligența artificială, atrage atenția asupra disparităților dintre lefurile primite de bărbați și femei pe bătrânul continent.

Un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare atrage atenția asupra faptul că nici în cele 59 de țări în care femeile sunt mai educate decât bărbații, acestea sub nicio formă nu câștigă mai mult sau egal. Decalajul mediu de venit este de 39%.

diferente-salariale-ue

Egalitatea de gen și de salariu, un vis frumos

După cum se poate vedea în graficul de mai sus, doar în Luxemburg, femeile câștigă cu 0,2% mai mult decât bărbații. În rest, decalajul se acutizează de la România (3,6%) până la Estonia (20,5%). În general, diferența nivelului de educație între femei și bărbați nu reprezintă un argumente în stabilirea diferențelor în materie de venituri. Ca referință totuși, în cele 59 de țări analizate, UNDP atrage atenția că, în medie, femeile depășesc bărbații cu minim o lună de școală în plus și maxim doi ani.

Conform analizei, situația din România este în favoarea bărbaților din toate punctele de vedere. Aceștia merg la școală cu șase luni mai mult decât femeile, dar câștigă anual 11.320 de dolari (10.440 de euro) mai mult. Diferența este similară și în Bulgaria în favoarea bărbaților, 9.451 de euro în plus. În Suedia, femeile studiază în medie cu patru luni mai mult decât bărbații, dar câștigă mai puțin cu 8.987 de euro.

În Republica Moldova, diferența este de 7384 de euro, tot în favoarea bărbaților. Ungurii câștigă cu 13.237 de euro mai mult decât unguroaicele, deși merg cu doar trei luni mai mult la școală.

Subevaluarea muncii femeilor este o problemă proeminentă în forța de muncă de astăzi. Cu toate diferențele măsurabile dintre sexe, o parte semnificativă a decalajului de venit între sexe rămâne inexplicabilă. În special, statisticile arată că femeile sunt reprezentate disproporționat în ocupări cu salarii mai mici care oferă beneficii reduse, ceea ce joacă un rol cheie în perpetuarea acestei disparități salariale. Această situație necesită un efort cuprinzător pentru a aborda factorii sistemici care contribuie la acest decalaj salarial de gen și pentru a asigura compensații corecte pentru toți”, a explicat Alma Miftari de la Erudera, conform Economedia.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele