22 oct. 2023 | 00:54

Banii la comun sau separat într-o relație? Cum e mai bine

ACTUALITATE
Banii la comun sau separat într-o relație? Cum e mai bine

Una dintre cele mai dificile misiuni pe care le au de suportat partenerii unei relații de cuplu este aceea de a decide cum să procedeze cu banii: separat sau la comun?

Încă de la început trebuie precizat că nu ar trebui să existe niciun fel de recomandare venită din exterior pe această temă, ținând strict de bucătăria internă a fiecărei relații.

Cât timp o femeie și un bărbat decid că relația lor funcționează perfect împărțind banii sau din contră ținându-i separat, nimeni nu ar trebui să aibă dreptul de a judeca acele comportamente ca fiind corecte sau incorecte. Problema intervine și merită discutată atunci când există nemulțumiri ale unui partener legate de finanțele cuplului. De exemplu, femeia poate fi nemulțumită de faptul că partenerul îi solicită să contribuie cu sume egale la costul celor necesare în casă, de la o eventuală chirie sau rată la bancă până la coșul alimentar. Un bărbat se poate simți la rândul său exploatat, dacă partenera sa nu împarte cu el veniturile sale, dar le cheltuiește doar pe ale lui.

În aceste condiții, e important ca partenerii să fie conștienți de avantajele și dezavantajele situațiilor de a-ți ține banii la comun sau separat.

Citește și Irinel Columbeanu are planuri de însurătoare, chiar dacă a ajuns în azil. Femeia cu care și-a dat întâlnire: „E drăguță”

Ce ar trebui să știm despre banii la comun într-o relație

Dacă ni se permite o opinie personală, reprezintă o variantă demnă de pus în practică atunci când e vorba deja despre o relație statornică sau despre o familie. Când doi tineri ies la un suc de 2 ori pe săptămână și se mai vizitează în weekend, e de înțeles că nu poate fi vorba despre bani comuni, dar când deja cuplul are un domiciliu comun, atunci viața li se contopește, sub toate aspectele sale.

În cadrul unei familii, deci unde vorbim despre încredere și susținere necondiționată, socotelile de tipul „eu am cheltuit x astăzi, mâine cheltui tu tot atât” sunt doar apăsătoare și inutile. Într-o familie se împart și bunele și relele, și banii, la fel ca restul intimităților și situațiilor. E o dovadă în plus de uniune și încredere reciprocă, dar mai ales de transparență.

Totuși, situația nu e chiar ideală. Să precizăm că unele persoane simt că pierd independență financiară când toți banii sunt comuni. Acest lucru poate duce la tensiuni sau neînțelegeri. De asemenea, dacă unul dintre parteneri are datorii, acestea pot afecta negativ finanțele celuilalt.

Citește și S-a luptat cu cel mai bun prieten pentru femeia pe care o iubea și a sfârșit în mod tragic. Ce s-a întâmplat cu scriitorul Ștefan Octavian Iosif VIDEO

Banii separat în cuplu?

După cum spuneam anterior, când nu ai responsabilități mari, când ești la început de drum, când nu cunoști bine persoana de lângă tine, când poate te simți exploatat financiar sau te temi să nu ajungi astfel, când încă nu ai motive să oferi transparență totală, eviți să pui banii la comun. De asemenea, se poate întâmpla să eviți și pentru că ai venituri mai mari decât partenerul și nu-ți dorești să fii dezavantajat, dar oare asta mai e iubire necondiționată?

Cât timp ai rețineri legate de bani, e cazul să te întrebi dacă nu cumva nu ești în relația nepotrivită. Dacă nu cumva partenerul tău sau partenera ta nu sunt tocmai tipul de om care să te facă să devii transparent sau dacă nu ai tu o problemă cu tine însuți, poate anumite resentimente dintr-un trecut marcat de o poveste negativă.

În cele din urmă, dincolo de avantaje, dezavantaje, opinii, important e ca în relație să se găsească punctul comun și ideal de funcționare, ținându-se totuși cont de faptul că atunci când împarți patul, masa, râzi și plângi, banii n-ar trebui să fie subiectul care să pună probleme. Într-o relație sănătoasă, partenerii fac amândoi concesii pentru a fi mulțumiți, comunică și găsesc soluția potrivită pentru ei.

Citește și Ce este ”divorțul de somn”: o treime din cupluri au renunțat să mai facă asta împreună