21 mart. 2023 | 18:18

Bani mai puțini pentru acești români: vestea rea vine de la UE, de acolo de unde așteptau ajutorul

ACTUALITATE
Bani mai puțini pentru acești români: vestea rea vine de la UE, de acolo de unde așteptau ajutorul

Vești proaste pentru fermierii români, de la Uniunea Europeană. Deși aceștia așteptau să intre în posesia unui ajutor consistent, nu se va întâmpla acest lucru.

Afectați sunt fermierii noștri ce așteptau despăgubiri ca urmare a efectelor negative produse asupra lor de războiul din Ucraina. Deși țara noastră anticipa o sumă cuvenită mult mai consistentă, ceea ce primim de la comunitatea europeană este departe de a satisface așteptările fermierilor români.

Reprezentanții Comisiei Europene tocmai au anunțat că țara noastră a primit despăgubiri în valoare de 10,5 milioane de euro, finanțat din rezerva agricolă, pentru a sprijini fermierii afectați de conflictul din Ucraina. Suma nu acoperă estimările făcute de fermierii români, care calculaseră pagubele la valoarea uriașă de 200 milioane de euro. Prin urmare, e lesne de înțeles că profesioniștii din domeniul agricol vor avea o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, din moment ce e foarte evident că mare parte din pierderile calculate de ei rămân neacoperite.

Speranțe spulberate pentru românii care-și puneau speranța în ajutorul de la UE

„Pe baza evaluării trimise de statele membre afectate, Comisia a analizat situația, examinând oferta excesivă de produse la nivel național și regional, precum și posibilul impact asupra prețurilor pentru producția internă. A fost luată în considerare, de asemenea, presiunea asupra lanțurilor logistice, care influențează prețurile și oportunitățile de piață pentru fermierii din apropierea frontierei, în special pentru România.

Ajutorul financiar va fi distribuit celor trei state membre, care îl vor repartiza fermierilor în cel mai scurt timp posibil. Comisia propune alocarea a 29,5 milioane de euro pentru Polonia, 16,75 milioane de euro pentru Bulgaria și 10,05 milioane de euro pentru România. Cele trei țări pot completa acest sprijin UE în proporție de până la 100% cu fonduri naționale, ceea ce ar însemna un ajutor financiar total de 112,6 milioane euro pentru fermierii afectați”, au transmis oficialii din cadrul Comsiei Europene, cu privire la această temă.

Per ansamblu, cheltuiala Uniunii cu aceste pagube este una foarte însemnată, mai ales că unele țări vecine au beneficiat de alocări substanțiale. Un exemplu în acest sens este Bulgaria, ce a primit  56,3 milioane de euro.