02 mai 2023 | 11:01

Bani în plus la salariu pentru acești români, legea este clară: alternativa constă în amenzi usturătoare

ACTUALITATE
Bani în plus la salariu pentru acești români, legea este clară: alternativa constă în amenzi usturătoare

Codul Muncii din România este cât se poate de clar când vine vorba de datoriile pe care le au angajatorii față de angajați, iar dacă nu se conformează, riscă o serie de sancțiuni usturătoare. Cel mai bun exemplu ține de zilele libere de la stat, acestea se pot transforma în orice moment în motiv de amendă.

Toți angajații din România care au lucrat de 1 mai au două posibilități, fie să primească bani în plus la salariu, să fie plătiți dublu pentru ziua respectivă de muncă, fie să primească o zi liberă în contul acelei zile în altă zi, cu o condiție foarte importantă. Respectiva zi liberă în contul unei sărbători legale trebuie acordată în maxim 30 de zile.

Zilele libere de la stat, pretext de amendă

Nu mic este numărul românilor care, dintr-un motiv sau altul, au fost nevoiți să lucreze de 1 mai, o zi care, în mod oficial, este liberă de la stat pentru toți angajații. Din fericire, conform legii, munca prestată într-o astfel de zi trebuie compensată dublu sau cu o zi liberă, după cum se menționează în articolul 142 din Codul Muncii.

Important este ca ziua liberă acordată în contul sărbătorii de 1 mai să fie acordată în următoarele 30 de zile. Practic, din nou, dacă nu te-ai bucurat de acea zi liberă până pe 1 iunie din cauza angajatorului, acesta riscă o amendă, în situația unei plângeri la ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă). Ca alternativă la ziua liberă oferită în altă perioadă, angajatul trebuie să primească un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

În cazul în care un angajator nu oferă zile libere compensatorii sau sporul de minim 100% pentru acea zi liberă de la stat, o sesizare la Inspecția Muncii se poate reflecta într-o amendă între 5000 și 20.000 de lei. Este important de reținut că dintre cele două variante menționate, legal, angajatorul trebuie să opteze pentru una dintre ele.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele