Bani în plus la pensie pentru acești pensionari români, tribunalul a decis. Ți se plătesc cu dobândă și penalizări
De-a lungul anilor, s-au dat multe legi proaste care vizează pensiile românilor, ordonanțe de urgență. Unele dintre ele au fost contestate în justiție, iar statul român trebuie să se revanșeze, să-și achite datoriile cu dobândă și sancțiuni.
Cel mai recent proces pe marginea pensiilor vine din partea unor foști polițiști și s-a desfășurat la Iași împotriva Casei Sectoriale de Pensii și a Ministerului Afacerilor Interne. Premisa a fost o lege care între timp s-a anulat și viza plata impozitului pe pensii. Reclamanții au solicitat plata drepturilor din urmă cu dobânzi, respectiv actualizări cu inflația, pentru sumele de care au fost privați pe parcursul unui an.
Cum s-au reținut ilegal banii din pensiile românilor
Scandalul care a dus la mai multe procese desfășurate la Iași a început la finele anului 2021. La momentul respectiv, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, s-au luat mai multe măsuri de natură fiscal – bugetară. Printre ele, se remarcă eliminarea scutirii totale de contribuții de asigurări sociale de sănătate și impozit pe venit pentru pensii. În consecință, pensiile considerate mari erau sancționate.
Ca urmare a acelei ordonanțe, sumele din pensie de peste 4.000 de lei erau taxate cu 10% pentru asigurările de sănătate. Mai multe decât atât, pentru partea care depășea 2.000 de lei se plătea impozit pe venit. Ordonanța de urgență a fost valabilă un an, până în decembrie 2022, când Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile referitoare la impozitarea pensiilor. La început de 2023, o nouă ordonanță a reglementat restituire sumelor colectate ilegal. Banii urmau să ajungă la pensionari între martie 2023 și februarie 2024. Între timp, procesele împotriva statului român au început să se adune.
Procesul care a făcut diferența pentru pensionarii români
Costel și Mariana S au ieșit la pensie în 2016, respectiv 2006, în conformitate cu legea pensiilor militare. În plângerea depusă la tribunal anul trecut, cei doi au solicitat returnarea sumelor reținute lunar din pensie, dar actualizate cu coeficientul de inflație pe 2022. În plus, au solicitat suplimentarea sumelor datorate de statul român cu o dobândă penalizatoare, calculată în concordanță cu rata de referință a Băncii Naționale, majorată cu 4 puncte procentuale.
În final, deși exista deja o decizie CCR prin care se stabilea returnarea banilor datorați, cei doi au creat precedentul și în ceea ce privește sancțiunile, rata inflației și dobânda penalizatoare de la BNR.
„Deşi s-a dispus restituirea acestor sume (a contribuţiilor, n.r.), prejudiciul material se păstrează în privinţa accesoriilor la aceste sume, constând în contravaloarea indicelui de inflaţie şi a dobânzii legale în condiţiile în care noul act normativ nu prevede şi o asemenea obligaţie în sarcina debitorului”, au concluzionat magistraţii.
Este important de reținut că hotărârea nu este definitivă și a fost contestată de Casa de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne. Dosarul a fost înaintat Curții de Apel, unde se va stabili ulterior primul termen de judecată.