Bani falși, la vânzare pe internet. ”Preț bun”, cu 2.500 de lei cumperi 120.000 de lei
Autoritățile române au fost sesizate cu referire la un caz de vânzare pe internet de bani falși. Bancnotele erau comercializate la un preț de 50 de ori mai mic decât suma primită. Astfel, ajungeai să plătești doar 2.5000 de lei pe 120.000 de lei.
Bancnotele sunt promovate ca fiind realizate unu la unu cu cele reale, iar comunicarea se realizează prin intermediul unui grup deschis pe un canal de comunicare criptat, după cum au atras atenția cei de la Digi24 care au deconspirat rețeaua și au sesizat Poliția Română. Potențialii clienți primesc asigurări pe marginea faptului că banii pot fi folosiți fără niciun fel de probleme la magazine și chiar la bancomate, nu pot fi diferențiați de cei autentici.
Românii vând bancnote false de 50, 100 și chiar 500 de lei
După cum se arată în oferta promovată pe grupul ”bani falși”, bancnotele ar avea toate elementele de siguranță, sunt fabricate din materiale identice cu cele reale și fiecare ar avea o serie diferită, astfel încât falsurile să nu fie identificate nici măcar cu ajutorul luminilor speciale.
Citește și Se schimbă banii, bancnotele care se retrag din circulație. Ar fi bine să nu le mai ai în casă
În urma unor discuții cu cei care vând banii falși, jurnalista Digi24 a aflat că poate cumpăra 3.500 de lei cu 200 de lei în bani falși, iar cu 2.500 de lei poate cumpăra chiar 120.000 de lei. Pentru a-i întări încrederea pe marginea tranzacției, vânzătorul a insistat pe faptul că bancnotele achiziționate pot fi folosite la automatele speciale pentru plata facturilor, la bancomate, dar și la păcănele. Nu în ultimul rând, în fereastra de chat, au fost publicate capturi de ecran cu foști cumpărători foarte mulțumiți de achiziție care i-au spus vânzătorului că vor reveni cu comenzi.
Cât de ușor se depistează banii falși în România, de fapt
Oficialii BNR sunt optimiști că banii falși pot fi depistați foarte ușor. ”BNR depistează frecvent falsuri pentru că în fiecare seară când băncile vin și depun banii la BNR pe facilitatea de depozit, mașinile care procesează banii dau la o parte falsurile.”, a explicat Adrian Vasilescu pentru sursa citată, din poziția de Consultant de strategie al Băncii Naționale a României.
Ca referință, pentru falsificarea de bancnote și punerea lor în circulație pe teritoriul României, legislația în vigoare prevede pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.