Băncile, mai profitabile ca oricând: dobânzile sunt pentru noi „ciumă”, pentru bancheri „mumă”
În pofida faptului că avem o criză a dobânzilor bancare, acestea urcând la un ritm împovărător pentru debitori, băncile de la noi din țară (dar și din străinătate), nu împărtășesc nici pe departe suferința cu oamenii care de-abia își mai pot achita ratele lunare.
Bancherii se bucură de cifre de afaceri neașteptat de mari, ceea ce ne poate duce cu gândul la faptul că actualele crize, deși îngroapă omul de rând și debitorul obișnuit, sunt adevărată mană cerească pentru afacerile băncilor.
Cifrele venite dintre sector confirmă pe deplin acest fapt, fiind evident cum a crescut profitabilitatea băncilor, sfidând parcă orice criză în desfășurare și orice provocare economică a momentului.
Băncile fac munți de bani din necazul românilor datori
Evoluția profiturilor băncilor e atât de fulgerătoare, încât în primul trimestru al acestui an profitul băncilor era de 3,4 mld. lei, iar până la jumătatea anului câştigul s-a dublat. Finele de an e așteptat să ne aducă un veritabil record de profit în sector, dacă ritmul de creștere se va menține și-n lunile următoare.
Cifrele oficiale arată că, la finele primului trimestru al anului curent, profitul net al băncilor de la noi din țară ajunsese la 6,9 mld. lei. Vorbim despre o cifră record, mai mare cu 40% față de cea înregistrată în primul trimestru al anului trecut.
De asemenea, avem o evoluție impresionantă și pe zona de active. Acestea au urcat la un vârf de aproape 738 mld. lei. Aceste date vorbesc despre evoluția sectorului bancar în general, însă dacă luăm marii giganți de pe piață în parte, constatăm creșteri impresionante ale afacerilor.
Un exemplu în acest sens poate fi gigantul BRD, al cărui profit în primul semestru din 2023, a ajuns la fabuloasa sumă de 768 milioane de lei, ceea ce marchează o creștere cu plus 24,4% comparativ cu aceeași perioadă din 2022.
„Cheltuielile operaţionale au totalizat 944 milioane lei în semestrul I 2023 (faţă de 853 milioane lei în semestrul I 2022), în creştere cu 10,7%. Cheltuielile cu personalul (+11,2% faţă de anul precedent) au rămas influenţate de impactul efectului de preţ indus de creşterea salariilor fixe şi de ajustarea altor beneficii (în urma noului contract de muncă semnat în iunie 2022), având în vedere persistenţa unei pieţe a muncii tensionate şi inflaţia încă ridicată. Venitul brut din exploatare a crescut cu +16,4%, la 918 milioane lei, comparativ cu 789 milioane lei în semestrul I 2022. Indicatorul cost/venit al Grupului BRD s-a îmbunătăţit cu 1,3 puncte procentuale, ajungând la 50,7% în semestrul I 2023 de la 51,9% în aceeaşi perioadă a anului precedent”, a transmis banca.