03 mart. 2023 | 07:00

Băncile fac profituri colosale, deși pe români îi sufocă dobânzile

ACTUALITATE
Băncile fac profituri colosale, deși pe români îi sufocă dobânzile

Perioada aceasta este complet nefavorabilă persoanelor și firmelor ce au de rambursat credite cu dobândă variabilă. Din cauza inflației, asistăm la o criză a dobânzilor ce ne împovărează traiul de zi cu zi. Totuși, băncile nu par să aibă motive de supărare și nici de îngrijorare. Profiturile lor cresc văzând cu ochii.

În pofida faptului că oamenilor de rând le este din ce în ce mai greu să suporte costul tot mai mare al ratelor lunare, băncile din țara noastră înregistrează performanțe financiare cu adevărat impresionante.

Dacă aruncăm o privire peste rapoartele oficiale ale celor mai mari instituții bancare din țară vom observa niște cifre amețitoare, care nu au nicio legătură cu drama pe care o trăiesc în această perioadă debitorii.

Băncile stau pe munți de bani

Unul dintre cele mai recente rapoarte financiare vine de la Patria Bank. Banca a transmis că a realizat anul trecut un profit net de 20,24 milioane lei. Pentru unii, suma poate părea foarte mare, înt imp ce alții nu știu cum să se raporteze la ea, însă ne vom face imediat o idee despre cât de mulți bani sunt în joc, dacă ținem seama de faptul că vorbim despre un profit în creștere cu 114%, de la 9,46 milioane lei în anul 2021.

”Rezultatele financiare pentru anul 2022 prezintă un profit net de 20,2 milioane lei, în creștere cu 10,8 milioane lei, respectiv +114%, comparativ cu anul precedent.

Patria Bank a continuat procesul de consolidare a profitabilității, proces ce survine din dezvoltarea veniturilor operaționale corelată cu o evoluție prudentă a costului riscului. Îmbunătățirea profitabilității într-un mediu macroeconomic volatil și incert denotă o evoluție sustenabilă precum și adaptabilitatea băncii la condițiile actuale de piață (…)

Vânzările de credite noi au avut o tendință ascendentă, în special pe segmentul creditelor ipotecare, acestea reprezentând aproximativ 75% din total vânzări credite noi în T4 2022. Vânzările de credite noi în T4 2022 au înregistrat un volum total de aproximativ 46 milioane lei echivalent, reprezentând 23% din totalul vânzărilor din anul 2022”, transmit reprezentanții băncii.