Banca Transilvania, în vizorul ANAF: cum a ajuns să datoreze sute de milioane de lei
Apar probleme de ordin fiscal la una dintre cele mai importante bănci prezente pe piața românească. Gigantului Banca Transilvania i se impune plata unui impozit usturător. Despre noua obligație de plată, dar și contextul în care a apărut aceasta, vom detalia în rândurile de mai jos.
Totul s-a întâmplat în urma unei inspecții efectuate de Autoritatea Fiscală. Astfel, Banca Transilvania va fi nevoită ca în viitorul apropiat să achite un impozit suplimentar destul de costisitor, ca urmare a achiziției Volksbank.
Conform informațiilor disponibile în spațiul public la ora actuală, impozitul suplimentar se ridică la suma de 387 de milioane de lei.
Ce se întâmplă cu Banca Transilvania și ce legătură are cu ANAF
„Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a încheiat, în februarie 2023, o inspecție fiscală la Banca Transilvania pentru anii 2015-2016, în urma căreia a decis că banca trebuie să plătească impozit suplimentar pentru câștigul din achiziția Volksbank în 2015, una dintre tranzacțiile care au propulsat-o pe locul 1 în topul băncilor din România”, potrivit unei analize Profit.ro.
De altfel, sursa citată mai notează că „anterior deciziei ANAF din acest an, Banca Transilvania a cerut Fiscului o soluție individuală fiscală anticipată în care să i se prezinte modul în care ar trebui să calculeze impozitul pe profitul excepțional de 1,65 de miliarde de lei făcut din achiziția Volksbank, având în vedere că a plătit acționarilor austrieci mai puțin decât valoarea de piață”.
O altă noutate de la BT vizează finanțările. Se pare că banca înregistrează un succes fulminant pe zona agricolă. Conform unei declarații proaspăt făcute de Tiberiu Moisă, Director General Adjunct MidCorporate & IMM Banca Transilvania, portofoliul de finanțări agricole al BT este unul foarte bogat, iar 2023 ar putea aduce o creștere semnificativă.
”Avem la Banca Transilvania un portofoliu de finanţări agricole la final de 2022 de 1 miliard de euro, ceea ce înseamnă circa 20% din totalul finanţărilor pentru agricultură din România. A fost un an foarte bun şi nu îl văd repetat prea curând.
Între timp, au fost creşteri de dobânzi, devii atent la costuri. Ne bucurăm că am avut o creştere aşa mare, dar suntem atenţi să nu ne întindem mai mult decât ne ţine plapuma. Cred că vom creşte şi în 2023 ritmul de finanţări, nu în ritmul din 2022.
Multe ferme au derulat fie achiziţii de terenuri, au cumpărat tehnologie, multă lume şi-a luat credite pentru capital de lucru. Sunt multe motive pentru care s-au luat credite. Per ansamblu piaţa va creşte, dar nu la fel de avântat ca în 2022”, a declarat oficialul.