31 aug. 2023 | 12:10

Badantele românce în Italia, tot mai puține. De ce nu mai merg la muncă și cine le va lua locul

ACTUALITATE
Badantele românce în Italia, tot mai puține. De ce nu mai merg la muncă și cine le va lua locul

Numărul badantelor românce din Italia este tot mai mic. Un specialist a explicat de ce nu mai merg acestea la muncă în ultima vreme și cine le va lua cât de curând locul, în ciuda faptului că există unele impedimente.

Motivul pentru care numărul badantelor românce din Italia a scăzut

Numărul îngrijitoarelor din Europa de Est a scăzut, mai ales cele din România. În regiunea Veneto, una dintre cele mai importante schimbări a fost remarcată în privința badantelor românce.

„Atât timp cât se poate îngriji un bătrân la domiciliu, familia preferă această opțiune. Azilul de bătrâni vine doar ca o etapă ulterioară”, a explicat Alberto Gallas de la Gallas Group, agenție de intermediere între angajator și lucrător.

Alberto Gallas, a cărui agenție activează predominant în nordul Italiei, a mai spus că scăderea numărului de asistente de îngrijire din Europa de Est a devenit o problemă.

„Am vizitat adesea România, care, alături de Bulgaria, a fost una dintre principalele surse. Cu toate acestea, mai ales în orașe, se observă o îmbunătățire a situației economice post-sovietice”, a spus el, considerând că probabil acesta este motivul pentru care româncele nu mai vin în Italia să lucreze ca badante.

Cu cât a scăzut numărul badantelor românce. Cine le va înlocui

Statisticile arată că în regiunea Veneto a Italiei numărul badantelor românce a scăzut cu 4% între 2013 și 2022, de la 25% la 21%. Însă, și numărul asistentelor italiene a înregistrat o scădere, de la 7% la 6%, conform ziarului italian Corriere della Sera.

„Viitoarele surse vor fi Africa și Asia de Sud-Est. În realitate, în Veneto, există o deschidere crescută față de asistentele de diferite origini, iar persoanele care vin din Asia și Africa au, datorită culturii lor, un respect imens față de vârstnici”, a mai spus Alberto Gallas.

Specialistul a precizat că în cazul acestor asistente există o problemă legată de obținerea unui permis de muncă. Potrivit acestuia, singura soluție este reprezentată de decretele privind fluxul migratoriu, ale căror cote sunt momentan scăzute.

Datele oficiale INPS arată că numărul de asistente de îngrijire cu contract de muncă în regulă din Veneto a scăzut de la 75.156 în anul 2013 până la 69.797 anul trecut.

„Avem în vedere aproximativ 70.000 de lucrători autorizați, și putem presupune că numărul celor neautorizați este puțin mai mare. Estimarea finală este de aproximativ 150.000 de asistente de îngrijire în Veneto”, a mai spus Gallas.

Problema este cu atât mai serioasă cu cât Italia se luptă cu o populație îmbătrânită și cu un sistem de sănătate suprasolicitat. Astfel, se impun noi reglementări pentru a facilita munca în domeniul asistenței la domiciliu.