26 sept. 2023 | 16:56

Avocatul Simonei Halep a dat noi detalii din anchetă: ”Concentrația ar fi fost de 10.000 de ori mai mare”

SPORT
Avocatul Simonei Halep a dat noi detalii din anchetă: ”Concentrația ar fi fost de 10.000 de ori mai mare”

Simona Halep a fost suspendată patru ani după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. Bogdan Stoica, avocatul sportivei, a făcut noi dezvăluiri din ancheta în urma căreia tribunalul Sport Resolutions a dat verdictul în cazul fostului lider mondial. Iată ce a spus acesta.

Dezvăluiri despre cazul de dopaj al Simonei Halep

Simona Halep a primit verdictul în cazul de dopaj în care este implicată de un an. Sportiva a fost suspendată pentru încălcarea programului antidoping, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat. Ea a anunțat că va face apel la TAS pentru contestarea deciziei.

Avocatul Simonei Halep a făcut noi dezvăluiri din anchetă și a precizat că nu este adevărfat că sportiva nu a trecut în formularul pentru doping (Doping Control Forms), care se completează la fiecare control, despre suplimentul cu colagen pe care îl lua. Acesta susține că informația este eronată și se bazează pe o prezentare generală, fără particularități și a dat și alte detalii despre caz.

Avocatul Simonei Halep a dat noi detalii din anchetă

Simona Halep a fost suspendată patru ani.

Proba incriminată, cea din 22 septembrie 2022, nu a ieșit din parametrii istorici ai probelor Simonei din pașaportul biologic, hemoglobina și reticulocitele s-au înscris și de dată asta, că de altfel în toate cele 56 de probe în aceleași limite minime și maxime.

Scrie clar în hotărâre că Tribunalul a acceptat faptul că suplimentul era contaminat și că acesta a determinat proba pozitivă a Simonei din 29 august. Dacă Simona ar fi luat o singură dată o singură pastilă de Roxadustat, concentrația pe care ar fi detectat-o testul de urină din 29 august ar fi fost de 10.000 de ori mai mare decât a fost.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul Simona Halep. Ilie Năstase ar fi avut dreptate. „Răzbunare, dar de ce?”

Dat fiind testul negativ făcut cu 3trei zile înainte de testul pozitiv și multiplele teste negative care au urmat acestui test, nu trebuie să fii expert să înțelegi că nu poate să fie vorba de doping„, a declarat Bogdan Stoica, potrivit Antena 3 CNN.

”Ar fi trebuit să ia substanța cel puțin două săptămâni”

De asemenea, avocatul Bogdan Stoica a mai afirmat că substanța interzisă ingerată de Simona Halep nu o putea ajuta în niciun fel din punct de vedere sportiv.

Citește și: Simona Halep poate scăpa de suspendare în cazul de dopaj. Anunțul ANAD: ”Arbitrii TAS pot anula decizia”

„Pentru aceasta, Simona ar fi trebuit să ingereze această substanța o perioadă de cel puțin două săptămâni. Testele realizate pentru asemenea situații au arătat că după un asemenea program, atletul în cauză avea o concentrație de Roxadustat în urină de 18.000 de nanograme pe mililitru, ceea ce înseamnă de aproimativ 90 de mii de ori mai mult decât au descoperit ei”, a adăugat avocatul.

Simona Halep a dat în judecată compania care a produs suplimentul

În urmă cu o lună și jumătate, Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care produce suplimentul KETO MCT, despre care sportiva susține că a fost contaminat cu roxadustat, și cere despăgubiri. Însă, reprezentanții firmei au spus, neoficial, prin intermediul ”surselor” în presa din SUA, că sportiva nu va vedea niciun ban și au explicat și care este motivul.

Compania în cauză, Schinoussa Superfood, cu sediul în Canada, nu a făcut încă comentarii despre proces. Însă, a transmis că, în timpul procesului, instanța a acceptat afirmațiile lui Halep că a luat suplimente contaminate, dar cantitatea găsită nu ar fi putut proveni din doza ei de supliment.

Citește și: Simona Halep ar putea deschide cel mai mare proces din istoria sportului. Ion Țiriac, sfat de 100 de milioane de euro

Suspiciuni suplimentare cu privire la neregulile sale din pașaportul biologic nu au făcut decât să întărească decizia instanței de a o suspenda pe jucătoare”, potrivit Tennis-Infinity.

Specialiștii au estimat la circa zece milioane de dolari valoarea despăgubirilor cerute de Simona Halep, ținând cont că înainte de a fi suspendată ea încasa patru milioane de dolari anual doar din sponsorizări, plus alte milioane pentru turneele la care juca.

Cu o experiență considerabilă în domenii precum sport și actualitate, Betrice Dumitru s-a alăturat echipei noastre în anul 2021. A absolvit Facutatea de Jurnalism și mai multe cursuri pentru ... vezi toate articolele