10 feb. 2023 | 14:25

Avioanele de luptă pentru Ucraina – următoarea dispută a Germaniei cu aliații

ULTIMA ORĂ
Avioanele de luptă pentru Ucraina - următoarea dispută a Germaniei cu aliații

După ce Ucraina va primi în curând tancuri de luptă de fabricație occidentală, discuțiile au trecut la furnizarea de avioane moderne Kievului, dar pentru Germania, acest lucru ar putea însemna o nouă confruntare cu aliații săi.

Germania ar putea avea probleme cu aliații din cauza Ucrainei

De săptămâni întregi se fac presiuni asupra guvernului cancelarului Olaf Scholz pentru a trimite tancuri grele de luptă de producție germană și pentru a permite aliaților NATO să facă același lucru înainte de ofensivele de primăvară așteptate de ambele părți.

Decizia Germaniei a deschis calea pentru ca alte țări europene, precum Polonia, Spania, Finlanda, Olanda și Norvegia, să furnizeze Ucrainei o parte din tancurile lor Leopard 2, contribuind astfel la livrarea sutelor de tancuri de care Kievul spune că are nevoie pentru a contracara eventualele avansuri rusești.

Antrenamentul trupelor ucrainene în Germania va începe în curând, iar țara va furniza, de asemenea, logistică și muniție. Berlinul a declarat săptămâna trecută că va emite, de asemenea, permisele de transfer corespunzătoare pentru țările partenere care doresc să livreze rapid tancurile solicitate din propriile stocuri.

Dar cu Leopards de fabricație germană și Abrams de fabricație americană pe drum, comandanții militari ucraineni își îndreaptă atenția către ceea ce ei consideră a fi următorul pas logic în furnizarea de arme occidentale către țara lor – avioane de luptă moderne.

Zelenski, tur de forță pentru a cere aliaților avioane de luptă

Kievul și-a reînnoit cererea de avioane de vânătoare aproape imediat după anunțarea acordului privind tancurile, cerând aliaților occidentali să contribuie la consolidarea capacităților sale de apărare aeriană.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru CBC că Ucraina speră acum să primească avioane militare care ar putea fi un „schimba jocul” în lupta sa împotriva Rusiei.

Viceministrul ucrainean de externe, Andriy Melnyk, a cerut crearea unei „coaliții de avioane de luptă” pentru a furniza Ucrainei avioane F-16 și F-35 ale SUA, Eurofighter, Tornados, Rafales franceze și avioane Gripen suedeze.

Mihailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimor Zelenski, a continuat sâmbătă (28 ianuarie), afirmând că Kievul poartă discuții cu aliații în legătură cu avioanele, dar a recunoscut că unii parteneri occidentali ar avea o atitudine „conservatoare” cu privire la astfel de livrări.

Fără a numi vreo țară anume, Podolyak a spus că această atitudine se datorează „fricii de schimbări în arhitectura internațională”.

Toți ochii sunt din nou ațintiți asupra Berlinului

„Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc”, a declarat Scholz într-un interviu acordat duminică (29 ianuarie) revistei Tagesspiegel, dublând respingerea sa față de cererile Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, în urma acordului Berlinului de a trimite tancuri de luptă.

„Faptul că abia am luat o decizie (privind trimiterea de tancuri), iar următoarea dezbatere se aprinde în Germania, pare pur și simplu frivol”, a spus el.

Vorbind în Bundestag săptămâna trecută despre acordul Berlinului de a trimite tancuri de luptă, Scholz a dat deja de înțeles că Berlinul ar exclude furnizarea de avioane de luptă, invocând necesitatea de a preveni o nouă escaladare militară, scrie Euractiv.

„Astfel de dezbateri nu ar trebui să se desfășoare din motive de profil politic intern. Pentru mine este important acum ca toți cei care și-au anunțat intenția de a furniza tancuri de luptă Ucrainei să facă acest lucru”, a declarat Scholz pentru Tagesspiegel.

„Nu pot decât să vă sfătuiesc să nu intrați într-o competiție constantă pentru a supralicita reciproc în ceea ce privește furnizarea de sisteme de armament”, a adăugat el.

Cancelarul german a reiterat, de asemenea, că NATO nu se află în război cu Rusia, „nu vom permite o astfel de escaladare”.

Rusia a prezentat livrările de armament greu către Ucraina drept o dovadă că Occidentul escaladează războiul.

În plus, Scholz a confirmat că vorbește în mod regulat cu președintele rus Vladimir Putin, cea mai recentă convorbire dintre cei doi având loc în decembrie 2022.

„Trebuie să vorbim unul cu celălalt”, a spus el, dar a adăugat că a fost în mod constant clar că invazia Rusiei în Ucraina a fost inacceptabilă și că doar retragerea trupelor sale ar rezolva situația.