Avertizare pentru românii aflați în concediu în această țară. Risc de incendii şi cod roșu de caniculă. Până la cât ajung temperaturile
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o avertizare pentru românii aflați în concediu într-o țară în care a fost prelungit codul roșu de caniculă și în care este risc de incendii de vegetație. Meteorologii din acest stat au precizat până la cât cresc temperaturile.
Până la cât vor crește temperaturile
MAE i-a avertizat pe cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie (EMY) a prelungit perioada pentru care este valabil actualul cod roșu de caniculă, pentru tot teritoriul țării.
Potrivit meteorologilor din Grecia, codul roșu de caniculă va fi valabil până pe 22 iulie și sunt așteptate temperaturi de până la 42 de grade Celsius.
”Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.”, a transmis MAE.
Risc de incendii, din cauza caniculei
De asemenea, pe fondul producerii mai multor incendii de vegetație, autoritățile din Grecia au emis o nouă avertizare referitoare la creșterea riscului apariției incendiilor.
Izbucnirea incendiilor de vegetație este favorizată de temperaturile ridicate, ce de altfel sunt cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală.
Alți factori ce duc la izbucnirea incendiilor de vegetație sunt: gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali – cum ar fi crengi, frunze sau ace de pin uscate, precum și existența condițiilor de propagare rapidă a unor potențiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.
Ministerul Afacerilor Externe le-a reamintit cetățenilor români că legislația din Grecia interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber ce poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.