Avertismentul specialiștilor referitor la vinete. Pericolele ascunse ale uneia dintre cele mai iubite legume ale verii
Specialiștii în sănătate au emis un avertisment referitor la vinete, care se numără printre cele mai iubite legume ale verii. Experții au explicat ce pericole ascunde acest aliment pe care numeroși români îl mănâncă în sezonul cald, fie preparat cu maioneză și servit pe pâine, fie în alte feluri de mâncare.
Ce pericole ascund vinetele
Specialiștii au atras atenția asupra faptului că deși rar, vinetele pot provoca reacții alergice severe ce se pot manifesta prin iritații ale pielii sau erupții cutanate, respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație, crampe abdominale, umflarea zonei feței sau a gâtului sau chiar anafilaxie.
De asemenea, rareori, vinetele pot avea unele efecte secundare precum greața sau vărsăturile, din cauza conținutului ridicat de fibre. Consumul unei cantități prea mari de fibre poate provoca disconfort abdominal.
Totodată, specialiștii au explicat că cei care vor să respecte o dietă antiinflamatorie trebuie să stea departe de vinete și de alte alimente cum ar fi grâul, porumbul, soia, lactatele și citricele. Persoanele cu afecțiuni inflamatorii, cum ar fi psoriazis, artrită reumatoidă, astm sau boli autoimune ar putea încerca această dietă pentru a ajuta la gestionarea afecțiunii lor.
Alte efecte secundare ale vinetelor, în cazul consumului unei cantități exagerate, sunt: un risc crescut de dermatită de contact din cauza conținutului de urushiol al vinetelor, dar și deficiențe nutritive cauzate de dezechilibrele unor minerale importante, cum ar fi calciul și zincul.
Specialiștii, explicație despre vinetele crude
Pe de altă parte, vinetele au și numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi faptul că: susțin sănătatea oaselor, reduc deteriorarea celulelor, îmbunătățesc digestia, ajută la menținerea greutății și reduc riscul de apariție a unor boli precum cele cardiovasculare și diabetul.
Specialiștii au mai spus că în timp ce frunzele și florile vinetelor pot fi toxice, vinetele în sine pot fi consumate în siguranță atât crude, cât și gătite, iar compusul la care unii ar putea fi sensibili, solanina, este toxic doar atunci când este consumat în cantități mari.
Experții au explicat că nivelurile potențial toxice de solanină din vinete pot fi atinse doar dacă aceste legume sunt consumate în cantități foarte mari, la o singură masă. Aceștia au precizat că solanina poate fi prezentă și în vinetele fierte, nu doar în cele crude. Cele coapte nu mai conțin acest compus.