Avertismentul ONU, după temperaturile record: „Valurile de căldură vor fi și mai intense”
În timp ce milioane de oameni din emisfera nordică se confruntă cu temperaturi record, ONU a emis marți un avertisment potrivit căruia ar putea urma valuri de căldură din ce în ce mai severe.
Vești proaste de la ONU
„Asistăm la o creștere continuă a frecvenței, duratei și intensității valurilor de căldură”, a declarat John Nairn, consilier principal pe probleme de căldură extremă al Organizației Meteorologice Mondiale.
„Aceste evenimente vor continua să crească în intensitate, iar lumea trebuie să se pregătească pentru valuri de căldură mai intense”, a declarat Nairn în cadrul unei conferințe de presă a ONU la Geneva.
În ceea ce privește decesele cauzate de căldură, el a precizat că un studiu recent a calculat că în Europa s-au înregistrat 60.000 de decese suplimentare vara trecută din cauza căldurii extreme.
Precizând că această cifră se limitează la Europa, consilierul a spus că valurile de căldură sunt din ce în ce mai răspândite în întreaga lume.
Lunile iulie și august, cele mai critice pentru căldura extremă
El a subliniat că Europa are „unele dintre cele mai puternice sisteme de alertă timpurie și planuri de acțiune pentru sănătatea în caz de caniculă din lume”.
„Așadar, vă puteți imagina care sunt probabil cifrele la nivel global”, a adăugat el.
Nairn a spus că creșterea numărului de valuri de căldură simultane în jurul emisferei nordice a crescut de șase ori din anii 1980, fără a da semne de scădere.
În prezent, lunile iulie și august sunt cele mai critice luni pentru valurile de căldură extremă, a adăugat el.
Organizația Mondială de Meteorologie a precizat luni că noi temperaturi record ar putea fi înregistrate ca urmare a valurilor intense de căldură care afectează sudul SUA, Marea Mediterană, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și unele țări din Asia.