22 apr. 2023 | 08:34

Avertismentul îngrijorător al oamenilor de știință: poluarea aerului provoacă daune dinainte să te naști, până la bătrânețe

ACTUALITATE
Avertismentul îngrijorător al oamenilor de știință: poluarea aerului provoacă daune dinainte să te naști, până la bătrânețe

Poluarea aerului dăunează în toate etapele vieții, inclusiv reducerea numărului de spermatozoizi și dăunează creșterii fetale, au arătat noi cercetări.

O trecere în revistă a dovezilor cheie privind efectele poluării aerului, care se bazează pe mai mult de 35.000 de studii din ultimii zece ani, a detaliat modurile în care aceasta provoacă daune dinainte de naștere, până la bătrânețe.

Cercetătorii de la Grupul de Cercetare a Mediului de la Imperial College London au spus că particulele fine (PM2,5) și dioxidul de azot (NO2) sunt deosebit de dăunătoare.

Nu există dovezi care să identifice un prag în care PM2,5 nu dăunează și chiar și oamenii care locuiesc în zonele cele mai puțin poluate ale Londrei sunt încă afectați, arată cercetarea.

Cât de gravă e poluarea

Autorii au scris: „În timp ce cifrele principale privind impactul poluării aerului asupra sănătății se concentrează asupra numărului echivalent de decese premature, efectele mai ample se ascund în contribuția poluării aerului la povara bolilor cronice.

„Acestea ne afectează calitatea vieții și au un cost mare pentru societate prin costuri suplimentare pentru sănătate și asistență socială, precum și capacitatea noastră de a învăța, de a lucra și de a contribui la societate”, se menționează în studiu.

În timpul sarcinii, poluarea aerului dăunează dezvoltării fetale și poate cauza greutate mică la naștere și avorturi spontane. S-a demonstrat, de asemenea, că provoacă un număr scăzut de spermatozoizi la bărbați.

Mai mult, ca copii poate împiedica dezvoltarea plămânilor, poate provoca astm și poate afecta tensiunea arterială, abilitățile cognitive și sănătatea mintală. Face moartea timpurie la vârsta adultă mai probabilă prin multiple boli cronice, cancer și accident vascular cerebral.

„Poate că cea mai importantă descoperire nouă sunt dovezile legate atât de impactul poluării aerului asupra sănătății creierului, inclusiv sănătatea mintală și demența, cât și de impactul timpuriu al vieții care ar putea duce la sarcini viitoare de sănătate în rândul populației”, au scris autorii.

„Ambele reprezintă costuri semnificative, dar în prezent necuantificate pentru societate și economie”.