Avertismentul BNR pentru firmele din România, pentru toți angajații: concedieri masive, restructurări, falimente, inevitabile
Românii se pregătesc pentru o nouă criză cu consecințe devastatoare pentru sănătatea economică a țării. Multe firme vor intra în faliment și, din păcate, mulți români își vor pierde locul de muncă, iar semnele din piață în acest sens sunt cât se poate de clare.
După o lungă perioadă în care a existat o criză masivă de personal în piața muncii, dovadă a faptului că tot mai multe firme căutau să-și extindă forța de muncă, după cum au atras și oficialii Băncii Naționale a României, realitatea la momentul de față este complet diferită. Încă din trimestrul trei al anului trecut, a apărut o tendință de descreștere a numărului de anunțuri de angajare, trendul general pe recrutare fiind descendent.
Ce urmează pentru firmele din România, pentru angajați
„Totodată, s-a observat din nou că, pe orizontul mai îndepărtat de timp, capacitatea unor firme de a se menține iabile/profitabile, în contextul costurilor ridicate, va fi probabil testată și de sistarea măsurilor de sprijin guvernamental, precum și de nevoia de tehnologizare, ce s-ar putea solda cu noi restructurări sau falimente de firme.
Au fost, de asemenea, evocate tendințe de natură structurală, precum extinderea automatizării și digitalizării, alături de recursul în creștere la angajați extracomunitari, ce vor influența probabil tot mai pregnant condițiile de pe piața muncii.”, se arată în comunicatul BNR.
În privința transformărilor care urmează în piața muncii din România, BNR insistă pe faptul că efectivul salariaților din economie și-a încetinit semnificativ creșterea în perioada decembrie 2022 – ianuarie 2023. Rata șomajului s-a diminuat insignifiant, în timp ce rata locurilor de muncă vacante a scăzut într-un ritm destul de agresiv.
Inflația încă ne costă scump în România
„În acest context, membrii Consiliului au reiterat cerința monitorizării atente a evoluțiilor de pe piața muncii, date fiind inclusiv problemele structurale cronice ale pieței, ce ar putea antrena majorări salariale considerabile în anumite sectoare, mai ales în contextul inflației încă ridicate.
Este totuși de așteptat ca, în unele domenii, creșterile să fie moderate de constrângeri la nivelul firmelor venite din costurile mari cu energia și materiile prime, precum și de slăbirea cererii, dar și de perspectiva unei dezinflații relativ alerte în acest an, au apreciat unii membri ai Consiliului.
În același timp, s-a sesizat că deficitul de forță de muncă raportat de companii și-a reaccentuat în primele trei luni ale anului tendința de descreștere manifestată din trimestrul III 2022, iar intențiile de angajare pe orizontul scurt de timp au rămas pe un trend general descendent, deși în contextul unor oscilații însemnate, evoluții ce sugerează o atenuare ușoară a gradului de tensionare a pieței muncii și în perspectivă apropiată.”, se mai arată în comunicatul BNR.