Autorizația de construire pentru balcon închis în România, s-a schimbat legea. Cum procedezi cu lucrările în apartament, ce documente îți trebuie
Când vine vorba de lucrările de construire sau renovare în România, procedura este una destul de complicată, mai ales când vrei să operezi legal și să nu riști niște amenzi usturătoare sau alte sancțiuni. Nu de alta, dar unii s-au trezit cu întreruperea lucrării, obligația de a reface cum era înainte și amendă.
Până de curând, în cazul în care vroiai să-ți închizi balconul, o practică foarte populară în rândul românilor de la bloc care vroiau să profite de cei câțiva metri în plus, aveai nevoie de autorizație de construire de la primărie. Procesul nu era unul deloc simplu, iar dezavantajele acute ale birocrației autohtone își afișau imediat colții.
Citește și: Birocrația ne „mănâncă zilele”, la propriu: cât timp pierzi din viața ta, ca român, stând la cozi și ghișee
Nu mai trebuie autorizație de construire pentru balcon închis
Din fericire, conform noului cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, după cum se poate vedea la această adresă, Guvernul a eliminat obligația dobândirii de autorizație în mai multe circumstanțe. Ca referință, legislația actuală înlocuiește Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții.
În consecință, deși nu îți mai trebuie autorizație pentru balcon închis, trebuie să ai în vedere alte aspecte. La fel ca în cazul celor care își pot construi garaje, pergole sau bucătării de vară fără autorizație, este necesar să trimiți o notificare la primăria de care aparține locuința. Schimbarea vizează mai ales proprietarii de apartamente în blocuri din ansamblu rezidențiale ale căror balcoane erau până acum deschise.
Citește și: Dispare autorizația de construire pentru noi lucrări. Se schimba legea construcțiilor în România
Cine are de pierdut din desființarea autorizațiilor de construire pentru lucrări în apartament
Dacă este să învățăm ceva din imaginea de mai sus, o consecință tristă a faptului că nu-ți mai trebuie autorizație de construire este aspectul general al blocului. Arhitectura poate fi grav afectată, având în vedere că orice proprietar decide de unul singur materialele și culorile pentru lucrare sa de închidere balcon. În teorie, acest lucru s-ar putea reglementa prin asociația de proprietari, dar o astfel de decizie poate fi rapid contestată, inclusiv în tribunal.
În ceea ce privește motivele pentru care s-ar justifica investiția în închiderea balconului, lista include:
- Izolarea fonică este mult mai bună, la fel și izolarea fonică. Închiderea balconului aduce un strat suplimentar de protecție contra zgomotului din exterior. Iar pierderea căldurii este limitată pe timpul sezonului rece.
- Cantitatea de praf care ar putea intra în casă este redusă. Balconul închis înseamnă o protecție antistatică, un real beneficiu mai ales în zonele foarte aglomerate.
- Spațiu suplimentar de depozitare și de relaxare.
- Siguranța este sporită. Mai ales în cazul copiilor, care sunt expuși riscurilor în cazul balcoanelor deschise.