06 mai 2023 | 08:55

Autoritățile din această țară vor să le interzică minorilor să folosească Facebook, Instagram și TikTok: în ce condiții ar avea, totuși, voie

ACTUALITATE
Autoritățile din această țară vor să le interzică minorilor să folosească Facebook, Instagram și TikTok: în ce condiții ar avea, totuși, voie

Un proiect de lege bipartizan a fost introdus în Senatul Statelor Unite, care, dacă ar fi adoptat, ar obliga copiii sub 18 ani să primească consimțământul părinților pentru a utiliza rețelele de socializare și ar interzice utilizarea algoritmilor pentru grupa respectivă de vârstă.

În primul rând, li s-ar cere companiilor să efectueze „verificare riguroasă a vârstei” folosind „cea mai recentă tehnologie”.

Ce impune proiectul de lege

De asemenea, ar interzice oricărui copil cu vârsta sub 13 ani să folosească rețelele de socializare, ar bloca companiile de rețele de socializare să recomande conținut care utilizează algoritmi, oricărei persoane sub 18 ani și ar cere celor sub 17 ani să primească permisiunea unui tutore pentru a crea un cont.

Proiectul de lege ar necesita, de asemenea, crearea unui proiect-pilot pentru un sistem de verificare a vârstei, furnizat de guvern, pe care platformele pot alege să-l folosească, precum și să ofere procurorilor generali ai statului autoritatea de a aplica prevederile proiectului de lege.

Senatorii spun că Legea privind protecția copiilor pe rețelele de socializare ar încerca să reducă creșterea depresiei și colapsul general al sănătății mintale la copii, care sunt adesea legate de ceea ce văd aici.

„Proiectul nostru de lege ne va ajuta să oprim criza în creștere a sănătății, în rândul copiilor, stabilind o vârstă minimă și împiedicând companiile să folosească algoritmi pentru a le furniza automat conținut care provoacă dependență pe baza informațiilor lor personale”, a spus senatorul Schatz.

„În calitate de părinte a doi copii, unul adolescent și unul pe cale să fie adolescent, văd direct daunele pe care companiile de social media, 100% angajate să creeze dependență copiilor noștri, îl fac societății noastre. Aceasta este o realitate pe care nu trebuie să o acceptăm”, a adaugă senatorul Murphy.

Inițiatorii au spus că Statele Unite se confruntă cu o „criză de sănătate mintală” care afectează adolescenții mai mult decât orice altă grupă de vârstă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele