03 dec. 2023 | 06:51

„Autentic”, cuvântul anului 2023. Cum a fost influențat de evoluția inteligenței artificiale

ACTUALITATE
„Autentic”, cuvântul anului 2023. Cum a fost influențat de evoluția inteligenței artificiale

Comunitatea foto (și nu numai) a petrecut o mare parte din 2023 fiind preocupată de ascensiunea inteligenței artificiale și de imaginile false pe care le-a adus cu sine, așa că poate nu este o surpriză: cuvântul anului 2023, conform dicționarului Merriam-Webster, este „autentic”.

Vezi și: Profeția lui Bill Gates despre inteligența artificială și săptămâna de lucru. Cum vom ajunge să lucrăm doar trei zile, în loc de cinci

Autenticitatea imaginilor, în era inteligenței artificiale, esențială

Dicționarul susține că a observat o creștere a căutărilor pentru acest cuvânt.

Autenticitatea în lumea imaginilor a devenit acum atât de importantă încât liderii din industrie au lansat Inițiativa pentru Autenticitatea Conținutului, sau C2PA, care își propune să creeze un standard pentru proveniența imaginilor. Adobe, BBC, Microsoft și Sony s-au alăturat acestui demers.

Luna trecută, Leica M11-P a devenit una dintre primele camere lansate cu standardul încorporat în camera foto pentru a asigura integritatea imaginilor realizate cu aceasta.

C2PA a conceput o modalitate de a îngloba în mod securizat orice informație relevantă pentru modificarea imaginilor în datele EXIF ale fișierelor; aceste modificări sunt protejate prin coduri hash și semnături digitale certificate.

Vezi și: Lucruri uimitoare despre trecutul, prezentul și viitorul inteligenței artificiale: cum ne afectează viețile AI

Cuvântul „deepfake”, pe locul doi

Într-un comunicat de presă, Merriam-Webster a afirmat: „Odată cu creșterea inteligenței artificiale și impactul său asupra videoclipurilor deepfake, contractelor actorilor, onestității academice și a numeroase altor subiecte, linia dintre real și fals a devenit din ce în ce mai estompată”.

Semnificativ, unul dintre finaliștii pentru cuvântul anului 2023 a fost „deepfake”.

Căutările au crescut atunci când avocații Tesla care lucrau în numele lui Elon Musk într-un proces de deces accidental au sugerat că declarațiile publice făcute de el ar putea fi deepfake-uri din cauza statutului său de celebritate.

Interesul pentru deepfake-uri a crescut și atunci când Ron DeSantis a folosit imagini AI cu Donald Trump într-un videoclip de campanie.

Vezi și: Ce părere au românii despre inteligența artificială. De ce unii o consideră dăunătoare

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele