19 sept. 2023 | 08:05

Austriecii de la OMV dau în judecată România și s-ar putea să câștige. Miza este gazul din Marea Neagră, cine îl cumpără

ACTUALITATE
Austriecii de la OMV dau în judecată România și s-ar putea să câștige. Miza este gazul din Marea Neagră, cine îl cumpără

OMV a dat în judecată România la Curtea de Arbitraj din cauza unei particularități din legea offshore referitoare la vânzarea gazului din Marea Neagră. Este vorba de clauza de preempțiune care forțează orice companie să încerce să vândă întâi gazul exploatat țării noastre, iar dacă România refuză, să treacă la alți cumpărători.

Virgil Popescu este fostul ministru al Energiei și unul dintre cei care a semnat legea offshore. În opinia sa, austriecii nu au nicio șansă să câștige procesul intentat țării noastre, după cum a explicat în cadrul emisiunii Proiect de țară: România de la Prima News. Punctual, OMV contestă articolul 20 al contractului cu statul român.

OMV a dat în judecată România

„E o clauză pe care eu am scris-o în legea offshore, evident discutată în coaliţie cu cei doi preşedinţi, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, cu Kelemen Hunor şi cu liderul minorităţilor, toţi patru semnând legea offshore. (..)

Ultima mea discuţie cu ei a fost foarte clară, nu se modifică, premierul de atunci a spus la fel, mă bucur că astăzi în aceeaşi formulă, preşedintele PSD a spus la fel”, a declarat Virgil Popescu.

Fostul ministrul a insistat în intervenția televizată pe faptul că ”Legea Offshore este o lege bună, are o clauză de stabilitate foarte clară” și se aplică tuturor companiilor care investesc sau au investiții în curs în domeniul gazelor naturale din Marea Neagră. Toate au obligația să ofere contractele de vânzare a gazelor statului român prin intermediul Agenției Rezervelor de Stat. Nu sună foarte bine pentru investitori nici detaliul conform căruia, în contextul unei crize energetice, se pot introduce restricții privind prețurile și cantitățile de gaze naturale.

„Eu unul nu aş spune că trebuie să dăm ceva în schimbul Schengen. Nu, este dreptul nostru, al României, să intrăm în Schengen şi ne vom bate şi sunt convins că vom intra la un moment dat.

Am discutat de nenumărate ori la Consiliul pe Energie cu ministra austriacă a energiei care nu este din acelaşi partid cu premierul Nehammer, e de la verzi şi mi-a spus că dânsa şi partidul ei susţine intrarea României în Schengen şi îi pare rău de ceea ce se întâmplă”, a subliniat Popescu.

Oficialul a continuat argumentul legat de cedarea unor drepturi sau proprietăți pentru Schengen. „Probabil acelaşi lucru înseamnă şi diplomaţia economică, a promova interesele statului român. Eu unul nu aş ceda nimic pentru dreptul nostru de a intra în Schengen, este dreptul nostru şi trebuie obţinut”, a completat deputatul PNL.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele