Austria, despre aderarea României la Schengen în acest an. Reacția Vienei, după apelul făcut de cancelarul Germaniei. „Se observă o contradicție”
Austria a reacționat după ce cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat, luni, că sprijină puternic aderarea României la spațiul Schengen și că speră ca aceasta să aibă loc până la finalul anului în curs.
Cum a reacționat Austria
Cancelarul german Olaf Scholz a spus, luni, la Palatul Cotroceni, că va insista pe lângă sceptici pentru aderarea României la spațiul Schengen în acest an, în contextul în care Bucureștiul a îndeplinit toate condițiile.
Însă, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat că țara sa se opune în continuare aderării României la Schengen.
Oficialul a adăugat că libertatea de circulație în Uniunea Europeană va fi posibilă doar în cazul unei protecții robuste a granițelor externe. În plus, Gerhard Karner a spus că se observă o contradicție în declarațiile cancelarului german.
„Dorește eliminarea controalelor la frontiera dintre România și Ungaria, dar Germania controlează în continuare granița cu Austria. Este o dovadă clară că sistemul nu funcționează”, a spus ministrul Gerhard Karner, pentru ziarul austriac Kurier.
Care ar fi motivul din spatele solidarității lui Olaf Scholz cu România
Jurnaliștii de la ziarul austriac Kurier au scris că Olaf Scholz s-ar arăta solidar cu România în problema aderării la spațiul Schengen pentru că Germania ar avea unele interese economice.
Mai exact, Kurier a scris că în urma izbucnirii războiului din Ucraina, România a devenit importantă pentru exportul cerealelor ucrainene, pentru livrarea de arme către armata Kievului și pentru centrul de mentenanță și logistică pe care concernul de tehnică militară Rheinmetall vrea să îl deschidă încă din luna aprilie.
Austria şi-a folosit dreptul de veto, în luna decembrie, şi a blocat aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer a motivat decizia spunând că numeroși imigranţi ilegali neînregistraţi ajung în Europa Centrală.
Cancelarul austriac a insistat ca Uniunea Europeană să plătească pentru un gard de-a lungul graniţei cu Turcia, cu scopul de a opri traficul de persoane. Comisia Europeană a respins iniţiativa. Însă, în urmă cu o lună, Bruxelles-ul a anunţat că este de acord să finanţeze un proiect pilot pentru îmbunătăţirea echipamentelor tehnice de la frontieră, inclusiv instalarea de camere şi sisteme aeriene de supraveghere pentru a urmări şi opri imigranţii ilegali.