Au muncit peste 20 de ani în România și alți 20 de ani în Spania: Ce pensie primesc doi soți români care au plecat în anii 2000 din țară
Românii plecați în străinătate în anii 2000 își spun povestea și explică ce pensie primesc după 20 de ani munciți în România și peste alți 20 în Spania.
Vreme de 22 de ani, o familie din România a trăit în Spania, însă aceștia au ajuns să nu își mai dea seama cărei țări aparțin. Această poveste nu este singulară, milioane de români trăind ceva similar. Mulți români primesc acum pensie din ambele țări, însă nu vor putea vreodată să se despartă de vreuna dintre ele, având în vedere că într-un loc se află inima, iar celălalt, poate, le-a oferit o viață mai bună.
În zi de sărbătoare româno-spaniolă din Vulcana Pandele, județul Dâmbovița, iar într-o casă construită cu banii câștigați peste hotare locuiesc soții Andrei. Aceștia sunt doi pensionari care locuiesc în două țări, astfel că la 70 de ani, verile le petrec în România, iar în restul timpului se află în Spania.
„Spania ne-a dat pensie, după ani de muncă, și nu poți să renunți nici la medici, nici la să nu plătești tu o pastilă, o ceva? Păi e mare lucru asta”, a declarat Roza Andrei pentru Observator.
Gheorghe și Roza Andrei au locuit în Spania o mare parte din viețile lor, iar atunci când România adera la UE, ei deja locuiau de ceva vreme acolo. Roza Andrei povestea cum a fost femeie de serviciu a celui mai mare designer din Castellon, Paco Rocca.
Criza a fost cea care i-a doborât, în urmă cu 11 ani, când cei doi români înfruntau greutățile vieții în Castellon. Gheorghe Andrei era bucătar cu o vechime de 20 de ani în România, însă a decis să dea țara natală pe străinătate unde lucra ca și spălător de vase, iar mai apoi să îngrijească hergheliile de cai lângă Castellon.
„Aici dacă ai lucrat o zi, ai luat banii și poți să trăiești o săptămână și mai mult. În România muncești o săptămână ca să mănânci cu familia o zi”, povestește bărbatul.
Ce pensie primesc românii stabiliți în Spania
În prezent, cei doi sunt mulțumiți de alegerea făcută, având în vedere că fiecare primește pensia minimă din Spania de 750 de euro lunar. Roza Andrei a afirmat că în urma celor 22 de ani de muncă din România, pensia sa ajunge la 1.000 de lei lunar.
„În România, am 38 de ani și 10 luni și echivalentul în euro am 360 de euro ca pensie. Eu normal nu ar trebui să iau mai mult de 114 euro pentru ce am cotizat în Spania, dar se socotește că sunt bani de vacanță pentru că stau în Spania”, a adăugat Gheorghe Andrei.
În cazul în care ar alege să se întoarcă definitiv în România, aceștia ar pierde „banii de vacanță”, ceea ce ar însemna aproximativ jumătate din pensia pe care o primesc acum. Pierderea și mai mare nu ar consta în bani, ci în modul de viață pe care l-au adoptat acolo.
Femeia mărturisește că bătrânețea este mult mai ușoară acolo unde „sunt cluburi de pensionari. Spaniolii, te integrezi foarte repede cu ei”. Soțul său menționează că diferența este uriașă, având în vedere că o excursie de 2-3 zile costă 25-45 de euro de persoană cu mâncarea inclusă.
„Şi unde să te duci în România. Şi se mai întreabă că de ce sunt bolnavi, că spaniolul trăiește suta de ani. În Madrid, străzile sunt pline la orice oră de pensionari eleganți care se plimbă în parcuri, stau la coadă la teatru sau vizitează muzee, pentru că au acces gratuit”, a ma adăugat Roza Andrei.
Aceasta este doar una dintre poveștile prin care este explicată dorința a mii de pensionari români care amână revenirea pe plaiurile natale. Din teama sistemului medical, al lipsurilor tot mai mari, mulți dintre aceștia aleg să îmbătrânească departe de casă, chiar dacă dorul e mare.