Au cumpărat un apartament de 3 camere cu 100.000 de euro și ar da orice să se mute: dezastrul cartierelor rezidențiale din România
Marile orașe ale României, cele care țin piața imobiliară la un nivel al prețurilor foarte ridicat, au ajuns înconjurat de cartiere rezidențiale cu o infrastructură slabă sau inexistentă, iar ceea ce pare a fi o investiție bună se transformă rapid într-o sursă fabuloasă de stres și nervi.
Brașov, al doilea cel mai scump oraș din România în materie de imobiliare, după Cluj, dar înainte de București, s-a extins într-un ritm fabulos în ultimul deceniu, cu mult înainte ca infrastructura să se adapteze cererii de locuințe din localitățile mărginașe. Așa s-a ajuns la dezastrul din comuna Sânpetru, unde foarte mulți români și-au cumpărat o casă sau un apartament. Ca referință, aici dai 78.000 de euro pe un apartament cu două camere și între 100.000 – 107.000 de euro pe trei camere.
Dezastrul apartamentului cu 3 camere în ”suburbie”
La doar 8 kilometri de Brașov se află Sânpetru, accesibil printr-un drum veșnic aglomerat, o arteră care a beneficiat deja de o extindere printr-o bandă suplimentară și alte lucrări care nu au reușit să soluționeze problema traficului. Zona este promovată ca fiind la zece minute de centrul orașului de la poalele Tâmpei, dar acea referință s-ar putea să fi fost valabilă acum 10 ani. Acum, realitatea este între 45 – 60 de minute.
Pentru a ilustra particularitățile dezastrului imobiliar din România, Observator a făcut referință la cazul Ruxandrei. Locuiește de 5 ani în Sânpetru, dar lucrează în Brașov, unde își duce și copilul la creșă. În fiecare zi, petrece ore în șir în trafic.
”Nervii sunt întinşi la maxim şi ajungi la limita răbdării. Casa noastră a fost pusă la vânzare, acesta este principalul motiv pentru care, dacă pot spune așa, dăm o viață cât de cât liniștită, în afara orașului, pe una probabil la fel de agitată. Vom reveni la agitația din oraș.”, povestește localnica din Sânpetru.
”Este foarte aglomerat tot timpul, la orice oră. Nu mai e un interval în care să zici că poți merge cât să ajungi în timp util oriunde ai avea. Sper să se întâmple ceva, s-a mărit localitatea, nu cred că e vina noastră. E jenant, jenant. Ar trebui să se ia măsuri cât mai repede, că toți avem de suferit, și noi, cei mari, și copiii.”, alți locuitori din zonă sunt la fel de frustrați.
Partea tristă este tot ce s-a putut face pentru remedierea situației din Sânpetru s-a făcut deja, a fost lărgit principalul bulevard care face legătură cu comuna din apropierea Brașovului și a fost ridicat un pod peste centura ocolitoare. Din păcate, localitatea continuă să crească.