13 sept. 2023 | 13:37

Au ajuns în spațiu la sute de mii de ani după moarte. Cine sunt „astronauții” post-mortem, care este explicația

ACTUALITATE
Au ajuns în spațiu la sute de mii de ani după moarte. Cine sunt „astronauții” post-mortem, care este explicația

Doi „astronauți” mai puțin obișnuiți au ajuns în spațiul cosmic, la multe sute de mii de ani după moartea lor. Evenimentul s-a petrecut cu ocazia unui zbor suborbital al companiei Virgin Galactic, nava spațială având la bord și rămășițele unor indivizi din specii umane preistorice dispărute, anterioare Homo Sapiens.

Au ajuns în spațiu la sute de mii de ani după moarte

Doi strămoși ai speciei umane moderne au devenit primii „astronauți post-mortem”, după ce fosilele lor au fost transporate în spațiu la finalul săptămânii trecute.

Este vorba de fosilele vechi de 2 milioane de ani ale unei specii de hominini numită Australopithecus sediba și ale unei alte specii, Homo naled, ce a trăit acum 250.000 de ani. Ele au fost lansate în spațiu cu nava Virgin Galatic, VSS Unity, pe 8 septembrie.

Încărcătura neobișnuită a fost compusă dintr-o claviculă ce a aparținut unui reprezentant al speciei Australopithecus și un os de deget de Homo naledi.

Fosilele celor doi strămoși ai omului modern au fost depozitate într-un mic recipient din fibră de carbon și au fost duse la o altitudine de circa 15 kilometri de VMS Eve, nava-mamă, care, apoi, s-a separat de VSS Unity ce și-a continuat călătoria cu ajutorul propriilor sisteme de propulsie până în zona suborbitală de deasupra Pământului.

Rămășițele respective au fost luate la bord de astronautul de origine sud-africană Tim Nash, care este și un om de afaceri și un conservaționist, fiind implicat în cercetările despre originea omului în Africa.

Cine sunt „astronauții” post-mortem, care este explicația

El a primit fosilele de la profesorul Lee Berger, faimos în comunitatea științifică prin descoperirea speciei Australopithecus sediba, precum și prin cartea sa, „Rising Star Cave”, despre Homo naledi.

„Călătoria acestor fosile în spațiu reprezintă aprecierea omenirii pentru contribuția tuturor strămoșilor și rudelor străvechi ale omului modern de azi.

Fără invențiile și descoperirile lor tehnologice, precum focul și uneltelor și aportul la evoluția minții omului contemporan, asemenea venturi extraordinare precum zborul în spațiu nu s-ar fi întâmplat niciodată”, a spus, într-o declarație, profesorul Lee Berger, directorul Centrului pentru Explorarea Călătoriei Umane Profunde, din cadrul Universității din Witwatersrand, Africa de Sud.

Aceste două specii extincte de hominini sunt personaje importante în arborele genealogic al speciei umane. Fosilele de Australopithecus sediba au fost descoperite în peștera Malapa din Africa de Sud și au fost datate ca având o vechime de 1,98 milioane de ani.

Această specie marchează clar pasul înainte de la creaturile asemănătoare maimuțelor, către caracteristicile ce au definit Homo genus. Se consideră că Australopithecus puteau merge în picioare, dar petreceau mult timp, de asemenea, cățărându-se în copaci.

La rândul său, Homo naledi este vedeta documentarului Netflix: „Unknown: Cave of Bones”. A trăit tot în Africa, dar mult mai târziu decât Australopithecus, cândva acum 250.000-300.000 de ani.

Una dintre cele mai remarcabile trăsături ale acestei specii de hominini este faptul că se pare că-și îngropau morții în sistemul de peșteri Rising Star Cave. Dacă este așa, acest lucru ar sugera că, în ciuda creierului mic, specia dezvoltase o cultură complexă și o inteligență emoțională puternică.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele