22 iul. 2023 | 08:02

Astronomii au găsit trei stele bizare: de ce sunt speciale, ce a descoperit telescopul James Webb

ACTUALITATE
Astronomii au găsit trei stele bizare: de ce sunt speciale, ce a descoperit telescopul James Webb

Astronomii care folosesc telescopul James Webb cred că au observat trei stele străvechi și extraordinar de mari care ar putea fi alimentate de materia întunecată, la aproximativ 400 de milioane de ani după Big Bang.

Ele sunt numite „stele întunecate”, iar cercetătorii cred că descoperirea lor, așa cum este descrisă într-o lucrare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, ar putea ajuta la rezolvarea discrepanțelor în modelul cosmologic actual și la aprofundarea înțelegerii noastre despre materia întunecată.

Ce este interesant la aceste stele

„Descoperirea unui nou tip de stea este destul de interesantă în sine, dar descoperirea că materia întunecată este cea care alimentează acest lucru ar fi uriașă”, spune Katherine Freese, co-autor al studiului și astrofizician renumit la Universitatea din Texas din Austin.

Materia întunecată este un lucru dificil de studiat. Deși oamenii de știință cred că reprezintă aproximativ 27% din univers, nu o putem vedea, de fapt, deoarece nu interacționează cu lumina. Dar îi putem observa efectele prin gravitație, iar existența ei explică de ce galaxiile și stelele se formează așa cum se formează.

Oamenii de știință susțin că materia întunecată ar putea fi formată din particule masive care interacționează slab (WIMP) despre care se crede că se anihilează la ciocnire, eliberând căldură. Dacă aceste WIMP-uri se ciocnesc într-un nor de atomi de hidrogen care se prăbușesc, interacțiunile lor energetice ar putea ajunge să alimenteze steaua care se formează în cele din urmă – o stea întunecată.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru înseamnă că stelele întunecate ar putea deveni uimitor de mari, devenind mai mici decât cele convenționale alimentate de fuziune. După estimările lor, o stea întunecată ar putea avea de câteva milioane de ori masa soarelui nostru, în timp ce strălucește de zece miliarde de ori mai mult.

Dacă stelele întunecate sunt reale, existența lor ar putea explica de ce astronomii au observat prea multe galaxii mari în primii ani ai universului, care ar fi trebuit să dureze mult mai mult să se formeze după Big Bang, au spus cercetătorii. Masa totală a unei stele întunecate care se prăbușește ar putea fi o scurtătură pentru formarea găurilor negre supermasive necesare pentru a forma acele galaxii timpurii.