18 mai 2023 | 12:16

Astronomii au descoperit cea mai mare explozie cosmică din toate timpurile

ULTIMA ORĂ
Astronomii au descoperit cea mai mare explozie cosmică din toate timpurile

Astronomii au observat cea mai mare explozie cosmică înregistrată vreodată. Evenimentul, numit AT2021lwx, este de zece ori mai strălucitor decât orice altă stea explozivă cunoscută – sau supernovă – și a durat mai mult de trei ani.

Descoperire astronomică importantă

„Am estimat că este o minge de foc de 100 de ori mai mare decât sistemul solar, cu o strălucire de aproximativ 2 trilioane de ori mai mare decât cea a soarelui”, a declarat Philip Wiseman, astronom la Universitatea Southampton din Anglia, pentru Hannah Devlin de la The Guardian.

„În trei ani, acest eveniment a eliberat de aproximativ 100 de ori mai multă energie decât va elibera soarele în cei zece miliarde de ani de viață ai săi”.

Erupția a fost observată de două sisteme care cercetează cerul nopții în căutarea obiectelor cu schimbări rapide de luminozitate: Zwicky Transient Facility din California a detectat-o pentru prima dată în 2020, iar apoi a fost găsită de Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System din Hawaii.

„Am dat peste acest lucru din întâmplare, deoarece a fost semnalat de algoritmul nostru de căutare atunci când căutam un tip de supernovă”, spune Wiseman într-o declarație.

„Majoritatea supernovelor și a evenimentelor de întrerupere a mareelor durează doar câteva luni înainte de a dispărea. Pentru ca ceva să fie luminos timp de doi ani și mai mult a fost imediat foarte neobișnuit”.

Explozia a avut loc la aproape 8 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ

Astronomii au continuat să investigheze explozia de la telescoape din Spania, Chile și de pe orbita joasă a Pământului. Calculele lor au indicat că explozia a avut loc la aproape opt miliarde de ani-lumină distanță de Pământ, când universul avea o vârstă de aproximativ șase miliarde de ani.

Echipa a fost nedumerită de un eveniment atât de uriaș, crezând la început că este vorba de o gaură neagră care mănâncă o stea. Dar modelele au indicat că „gaura neagră ar fi trebuit să înghită de 15 ori masa soarelui nostru pentru a rămâne atât de strălucitoare atât de mult timp”, a declarat pentru Dennis Overbye de la New York Times Matt Nicholl, un astrofizician de la Universitatea Queen’s din Belfast, Irlanda de Nord, care a ajutat la analiza exploziei în curs de desfășurare. O stea atât de mare este foarte rară, a declarat Wiseman pentru The Guardian.

O altă posibilă explicație a fost un quasar, cea mai strălucitoare și mai puternică clasă de obiecte din universul cunoscut. Quasarii sunt emisii mari de energie de la o gaură neagră supermasivă din centrul unei galaxii. Dar nici aceasta nu se potrivea – nu părea să existe o galaxie în jurul lui AT2021lwx sau vreo înregistrare a unei activități anterioare a quasarilor, potrivit Times.