04 dec. 2023 | 08:00

Asigurarea obligatorie a locuinței, mai importantă decât ai crede. Mulți români neglijează acest detaliu, dar nu se poate fără polița PAD

ACTUALITATE
Asigurarea obligatorie a locuinței, mai importantă decât ai crede. Mulți români neglijează acest detaliu, dar nu se poate fără polița PAD

În teorie, legislația din România te obligă să-ți asiguri locuința împotriva dezastrelor printr-o poliță PAD. În practică, majoritatea românilor ignoră acest aspect și nu prea există o autoritate care să-i verifice, respectiv sancționeze. Există însă alte soluții.

În cazul în care vrei să aduci vreo modificare locuinței în care stai, acestea trebuie să fie înregistrate în cartea funciară. Înregistrarea sau modificarea înregistrării, în conformitate cu o nouă lege intrată în vigoare în această lună, nu se poate face fără o poliță de asigurare obligatorie a locuinței, supranumită PAD. Practic, nicio modificare la cartea funciară nu se mai realizează fără respectiva modificare.

Citește și: Cea mai nouă lovitură pentru buzunarul românilor, asigurarea obligatorie a locuințelor. Ce se schimbă cu PAID

S-a schimbat legea în România pentru proprietarii de locuințe

Modificările aduse de parlamentari au fost realizate prin Legea 115/2023 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, vizând actualizarea Legii 260/2008. În varianta actualizată, la articolul 10, aceasta din urmă stabilește că “pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinței”, conform Avocatnet.ro.

În final, înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinței în cartea funciară este condiționată de existența unui contract de asigurare obligatorie a locuinței în vigoare la data solicitării.

Citește și: Asigurarea facultativă pentru locuință: cât de utilă e de fapt, de ce merită să plătești un ban în plus

Ce s-a schimbat, ce trebuie să știe românii proprietari de locuințe

Dacă nu cunoști foarte bine legislația imobiliară, merită să ai în vedere că, la nivel local și național, cartea funciară conține informații despre imobile. Reflectă situația juridică a unui imobil. În cartea funciară se găsesc informații tehnice legate de un imobil (număr de camere, suprafețe etc.), de proprietarii acestuia și de sarcinile ce-l vizează (ipoteci, somații, sechestre etc.).

În forma inițială a Legii 260/2008, în articolul 10, se insista pe faptul că, la momentul achiziției unei locuințe fără asigurare obligatorie împotriva dezastrelor PAD, noul proprietar trebuia să încheie o asigurare în termen de cinci zile lucrătoare de la data autentificării titlului de proprietate.

Tot de acum, prin noua lege, a intrat în vigoare și majorarea primelor pentru asigurarea obligatorie a locuinței. Mai exact, prima anuală de asigurare a unei locuințe de tip A este acum în valoare de 130 de lei, în trecut având valoarea de 20 de euro, adică aproximativ 100 de lei. Locuință de tip A sunt cele cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/ sau chimic, potrivit definiției din Legea 260/2008.

O altă noutate vizează perioada pe care se pot încheia polițele PAD. Aceasta poate fi mai mare de un an, cu condiția să vorbim de un multiplu de câte 12 luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele