11 oct. 2023 | 13:53

Asigurarea facultativă pentru locuință: cât de utilă e de fapt, de ce merită să plătești un ban în plus

ACTUALITATE
Asigurarea facultativă pentru locuință: cât de utilă e de fapt, de ce merită să plătești un ban în plus

Avem o lege în vigoare care prevede obligativitatea încheierii de polițe de asigurare de bază pentru case, dar puțini români i-au dat curs.

Și mai puțini au optat pentru o poliță facultativă, mai extinsă, care să îi protejeze în cazul în care are loc vreo nenorocire legată de locuința lor.

Ce ai de câștigat de pe urma unei polițe facultative pentru locuință

Conform datelor de pe piață, românii care aleg să-și protejeze suplimentar casa nu au motive de regret. Din contră! În foarte multe dintre cazuri, încheierea unei poliție de asigurare facultativă se dovedește a fi o alegere mai mult decât inspirată.

Una dintre cele mai frecvente avarii în baza cărora românii ajung să fie despăgubiți e reprezentată de avariile la conductele de apă.

Milioane de lei intră în buzunarele românilor care și-au asigurat locuințele

Conform datelor de la Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), asigurătorii au plătit anul trecut, în urma unui singur incident, despăgubiri de aproape 5 milioane lei, în urma unei avarii la conductele de apă.

Află de aici ce acoperă asigurarea RCA, de fapt

Totodată, se pare că foarte mulți români sunt despăgubiți și din alte motive, la fel de grave. Vorbim aici despre furtuni (11% din totalul dosarelor), inundaţii ca fenomen natural (9%), de prejudicii produse terţilor (5%) şi de incendii (5%).

Niciodată nu poți să știi când va veni o nenorocire sau ți se va întâmpla o avarie legată de casa ta, dar tot ce poți să faci este să te asiguri că vei fi cât mai protejat în acea situație. În caz că ți se întâmplă, ești imediat despăgubit și-ți poți relua viața normală, bucurându-te de locuința ta și poate de agoniseala de-o viață. Vezi aici cum se schimbă legea pentru toți românii care stau la bloc

“Studiile arată că doar 4 din 10 proprietari sau viitori proprietari de locuinţe ştiu că avariile instalaţiilor interioare ale clădirii pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative de locuinţă. Aşadar, vom intensifica acţiunile de informare cu privire la beneficiile asigurărilor dedicate locuinţelor, pentru ca oamenii să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.