26 apr. 2023 | 14:55

Armaghedonul biblic, între mit și realitate: unde s-ar fi ținut celebra bătălie sfântă dintre bine și rău

ACTUALITATE
Armaghedonul biblic, între mit și realitate: unde s-ar fi ținut celebra bătălie sfântă dintre bine și rău

Unii oameni de știință cred că a șasea extincție în masă a început deja, așa că ce modalitate mai bună de a „sărbători” soarta noastră iminentă decât vizitând locul real citat în Biblie ca fiind Armaghedonul?

În prezent, un sit arheologic din nordul Israelului este numit în Noul Testament drept locația epicei lupte finale dintre forțele binelui și cele ale răului.

Conform Cărții Apocalipsei, confruntarea finală trebuie să aibă loc atunci când „spiritele demonice” vizitează „regii întregii lumi pentru a-i aduna pentru luptă în ziua cea mare a Dumnezeului Atotputernic”.

Muntele Megiddo, posibilul loc de confruntare din Armaghedon

Deși ortografia locului a fost schimbată ulterior în Armaghedon, majoritatea cercetătorilor sunt de acord că acest cuvânt derivă din „Har Megiddo”, adică „Muntele Megiddo”, care a fost printre cele mai importante orașe ale lumii antice.

Situat pe Via Maris, principala rută terestră care leagă Egiptul de Mesopotamia, Megiddo a avut o importanță enormă atât ca avanpost militar, cât și ca loc comercial încă din neolitic.

Râvnit datorită poziției sale strategice, orașul a fost atacat în mod repetat de-a lungul Epocii Bronzului și Fierului, ceea ce poate explica de ce a fost ales drept câmp de luptă pentru conflictul biblic.

Printre luptele epice care au avut loc la Megiddo a fost un război faimos între armata egipteană a faraonului Thutmose al III-lea și o coaliție canaanită în secolul al XV-lea î.Hr., în urma căreia Egiptul a preluat controlul asupra unei zone vaste din estul Mediteranei.

O altă bătălie, aproape un mileniu mai târziu, l-a pus în centru pe faraonul Necho al II-lea, care a cucerit Regatul Iudeii, în timp ce o confruntare cheie din timpul Primului Război Mondial a dus la înfrângerea armatei otomane la Megiddo, în 1918.

Pe măsură ce valurile de ocupanți au reconstruit orașul pe ruinele predecesorilor lor, de-a lungul a mii de ani, Megiddo a fost, în cele din urmă, transformat într-un punct de interes.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele