06 ian. 2023 | 15:28

Arma mai puțin cunoscută care distruge dronele iraniene din Ucraina. Cum arată VIDEO

ULTIMA ORĂ
Arma mai puțin cunoscută care distruge dronele iraniene din Ucraina. Cum arată VIDEO

În ultima săptămână, peste 80 de drone iraniene lansate de armata rusă deasupra Kievului au fost distruse de forțele ucrainene, cu ajutorul unei arme mai puțin cunoscută. Este vorba despre sistemul Gepard de fabricație germană, un vehicul ce poate trage fluxuri duble de gloanțe de 35 mm.

O armă puternică doboară drone iraniene deasupra Kievului

Ucrainenii reușesc să distrugă tot mai multe drone iraniene pe care Rusia le trimite asupra siturilor sale de infrastructură. Astfel, trupele Ucrainei au doborât până la 80 de dispozitive „kamizake” deasupra Kievului, a relatat președintele țării, Volodimir Zelenski.

Ucraina înlătură dronele de fabricație iraniană pe care rușii le aruncă în zone strategice, distrugând până la 80 de vehicule aeriene deasupra Kievului. Potrivit jurnaliștilor de la Politico, care au stat de vorbă cu oficiali ucraineni și consilieri de la Kiev, cele mai multe dintre aceste dispozitive au fost distruse cu ajutorul sistemului Gepard de fabricație germană, care poate trage fluxuri duble de gloanțe de 35 mm.

Sistemul Gepard dă fiori

Tunul antiaerian, care se află deasupra unui vehicul cu șenile, este un sistem mobil de apărare, cu un rol-cheie în distrugerea dronelor și rachetelor rusești, în timp ce Kremlinul continuă să bombardeze infrastructura ucraineană. Atacurile masive au lăsat capitala Kiev și alte orașe în beznă și au oprit căldura pentru milioane de civili.

Din toamnă, forțele ucrainene au distrus 540 de drone sinucigașe iraniene, afirmă Iurii Ihnat, purtător de cuvânt al armatei. Gepardul este „eficient împotriva acestor drone, precum și împotriva rachetelor de croazieră”, a adăugat el, dar recunoaște că „această armă, care este destinată apărării aeriene a forțelor terestre, nu este suficientă”.

Ucraina are nevoie de mai multe vehicule avansate

Din cauza volumului uriaș de muniții rusești, soldații Ucrainei trebuie să apeleze în continuare la o gamă largă de sisteme de rachete antiaeriene costisitoare, la sisteme radar și lansatoare de rachete mai noi.

Cu toate că sistemul Gepard este eficient pe câmpul de luptă, problemele au început să apară. Multe dintre cartușele armelor au fost fabricate în Elveția, al cărei guvern a refuzat să permită Germaniei să reexporte aceste cartușe în Ucraina, invocând statutul său de neutralitate.

Luna trecută, producătorul german Rheinmetall a spus că va deschide o nouă linie de producție pentru muniție de 35 mm, deși primele cartușe nu vor fi disponibile până la sfârșitul acestui an.