Ar trebui să aducă bani la buget, dar va lăsa românii fără furnizori de energie. Detaliul ”ascuns” în măsurile de austeritate ale Guvernului
Nimic nu este mai important decât să te gândești la consecințele măsurilor fiscale aplicate la scară largă, mai ales într-un sector precum cel energetic de care depinde întreaga populație a României. Din păcate, Guvernul are mari șanse să îngroape o parte importantă din industrie printr-o decizie neancorată în realitatea cotidiană.
Un nou proiect de ordonanță de urgență speră să diminueze deficitul bugetar și să aducă sau să păstreze mai mulți bani la bugetul de stat. Din păcate, acest lucru se va întâmpla lovind furnizorii de energie electrică și gaze naturale acolo unde îi doar mai tare, în buzunar. Practic, Ministerul Finanțelor Publice vrea să întârzie legal plata compensațiilor pe care le datorează furnizorilor români de utilități. În teorie, la intervale regulate de timp, statul român ar fi trebuit să achite diferența dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile finale plafonate. Nu se va mai întâmpla asta, cel puțin până la finalul acestui an.
Cum s-a gândit Guvernul să lovească furnizorii de energie și, mai ales, românii
Conform datelor Profit.ro, soluția găsită de autorități este ca plățile pentru compensațiile explicate mai sus să vină exclusiv de la Fondul de Tranziție Energetică. Dacă acesta îți este străin, merită să ai în vedere că este alimentat din sumele încasate din supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie electrică de la noi, dar și a producătorilor de gaze naturale, respectiv din contribuția de solidaritate aplicată sectorului de petrol și gaze.
Pentru materializarea inițiativei, se va abroga prevederea legală prin care este permit ministerelor Muncii și Energiei să plătească compensații pentru furnizori și din bugetele proprii, peste ceea ce primesc de la Fondul de Tranziție Energetică, prin Ministerul de Finanțe.
În acest context, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a publicat un avertisment cât se poate de serios pentru autorități. ″Guvernul limitează plata schemelor de compensare a clienților de energie electrică și gaz, printr-un proiect de ordonanță de urgență. Măsura propusă va bloca, practic, tot lanțul energetic, prin incapacitarea achiziției de energie și a plăților pe întregul lanț: de la producător, transportator, la distribuitor și bugetul de stat″, se arată într-un comunicat al ACUE.
Se destabilizează piața de energie, mulți furnizori vor da faliment
Conform analizei realizate de ACUE, măsura Guvernului ″destabilizează grav″ capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță, cu electricitate și gaz, a gospodăriilor și companiilor, în prag de iarnă. ACUE spune că furnizorii și-au îndeplinit obligațiile rezultate din reglementări, au aplicat prețul plafonat la energie și au prefinanțat diferența de cost.
Organizația și-a exprimat speranța că autoritățile își vor respecta promisiunile către consumatorii de energie și, în același timp, își vor îndeplini partea lor de obligație la care s-au angajat prin reglementări. Astfel, se vor deconta sumele datorate pentru compensarea clienților, în termenul legal.
“Prin articolul propus, Guvernul limitează, de fapt, aplicarea reducerilor de preț la clientul final. Banii necesari sunt promiși de stat clienților de energie pentru acoperirea diferenței de preț, între prețul real și cel plafonat, nu sunt pentru furnizori. Furnizorii sunt folosiți ca intermediari pentru prefinanțarea acestor scheme de sprijin. Dacă nu mai poate susține plafoanele de preț, statul trebuie să găsească soluții alternative. Furnizorii și-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuție reală, cu factorii de decizie relevanți. Apreciem înțelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic și Social și deschiderea la dialog a reprezentanților Ministerului Energiei”, a declarat Daniela Dărăban, directorul executiv al ACUE.