Ar putea fi singura soluție pentru dezastrul din pădurile României, e oficial: lupta împotriva defrișărilor ilegale are un nou aliat
Pădurile din România continuă să cadă victimă defrișărilor ilegale, iar drumurile naționale sunt în continuare pline de tiruri care transportă butuci fără niciun fel de emoții. Sunt atât de multe documentare, articole scrise și victime colaterale, încât majoritatea românilor și-au pierdut speranța că va exista prea curând o soluție mai mult sau mai puțin permanentă.
Cu toate acestea, o nouă propunere legislativă care tocmai a trecut de Senat se pare că va întinde o mână de ajutor celor care încearcă să prevină defrișările ilegale și, implicit, să salveze pădurile. Dacă inițiativa va trece și de Camera Deputaților, va impune proprietarilor de păduri de pe teritoriul României să implementeze un sistem de monitorizare video a zonelor forestiere pe care le dețin. Partea bună este că banii vor veni de la stat pentru acoperirea cheltuielilor.
Cum se protejează pădurile României
În același proiect legislativ proaspăt adoptat de Senat, se menționează Jandarmeria va primi atribuții de monitorizare și intervenție în situații în care sunt constatate tăieri ilegale. Practic, această instituție va fi responsabilă de aplicarea noii legi.
Conform avocatnet.ro, noua propunere legislativă vizează introducerea obligativității supravegherii video a drumurilor forestiere prin sisteme tehnice de monitorizare și înregistrare. În practică, se dorește implementarea unui sistem de monitorizare video care să permită supravegherea și înregistrarea activităților desfășurate în păduri, în special pe drumurile forestiere, unde tăierile ilegale au loc frecvent. Impedimentul major din spatele unei astfel de inițiative este că sarcina asigurării acestei supravegheri cu sisteme tehnice de monitorizare revine proprietarilor de păduri. Practic, ai nevoie de un om care să stea cu ochii pe camere. În ceea ce privește asigurarea fondurilor necesare acestor investiții, ele ar urma să fie cu bani de la stat.
Proiectul de lege are ca scop protejarea pădurilor, prevenirea tăierilor ilegale și asigurarea controlului eficient asupra activităților desfășurate în fondul forestier. În teorie, nu este prima inițiativă de acest fel. În urmă cu doi ani, MInisterul Mediului, Apelor și Pădurilor a venit la înaintare cu ceva similar, tot o propunere de OUG, dar, la acea vreme, nu s-a mai reflectat și într-o normă care să fie aplicată.