04 iul. 2023 | 07:30

Ar putea avea cele mai mari pensii din România și ei decid soarta pensionarilor ”privilegiați”: lista completă

ACTUALITATE
Ar putea avea cele mai mari pensii din România și ei decid soarta pensionarilor ”privilegiați”: lista completă

Fără să surprindă pe nimeni, magistrații își doresc menținerea în plată a pensiilor speciale și, în continuare, cumularea pensiei cu salariul de bugetar. În contextul în care vorbim de sume fabuloase la mijloc, iar soarta lor este definită de judecătorii CCR care se află în aceeași categorie de privilegiați, nu ar trebui să vină ca o surpriză dacă nu pleacă nicăieri.

La momentul de față, legea pensiilor speciale cu modificările adoptate în Parlament se află la Curtea Constituțională a României. Practic, niște oameni cu pensii speciale fabuloase, cu salariu pe lângă acele pensii, sunt puși în situația dacă își vor păstra sau nu privilegiile financiare. Punctual, patru dintre cei nouă judecători CCR se bucură în prezent de pensii speciale, cu al patrulea fiind foarte aproape de aceeași situație, conform DW.com.

Câți bani primesc judecătorii CCR

(1) președintele CCR, Marian Enache, numit de Senat în 2016 la Curtea Constituțională, fost consilier prezidențial în al doilea mandat al lui Ion Iliescu, fost ambasador, fost deputat. Anul trecut, acesta a câștigat peste 11.000 de euro doar din pensia de parlamentar.

(2) Livia Stanciu, fost președinte al Înaltei Curți, numită la CCR de Traian Băsescu în 2016, a primit anul trecut peste 92.000 de euro pensie de judecător plus drepturi salariale câștigate în instanță. În 2022, salariul ei de judecător la CCR a fost de 75.000 de euro.

(3) Cristian Deliorga a fost procuror, apoi judecător. Anul trecut, a încasat mai mult de 75.000 de euro în contul pensiei de magistrat, adică peste 6000 de euro lunar, plus salariul de la CCR de aproape 57.000 de euro pe an, adică aproape 5000 de euro lunar. Veniturile sale lunare se ridică, așadar, la 11.000 de euro.

(4) Gheorghe Stan a fost procuror de anchete disciplinare. În perioada în care conducea Secția Specială, a anchetat două dosare împotriva Laurei Codruța Kovesi, precum și procurorii care s-au ocupat de instrumentalizarea dosarului Revoluției. În anul 2019 fost numit tot de PSD din partea Camerei Deputaților la CCR. Deși încă nu beneficiază de pensie de magistrat, poate fi considerat aspirant la aceasta.

(5) Bogdan Licu, propus în 2022 de PSD la Curtea Constituțională, fost prim-adjunct al Parchetului General, s-a pensionat din magistratură cu cinci zile înainte să-și înceapă mandatul la CCR, la doar 52 de ani, cu o pensie de aproape 6000 de euro pe lună plus 5000 de euro salariul de la CCR.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele